Autoritatea Naţională de Reglementare în Energiei a aprobat o majorare cu 86,58% a preţului gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), de la 176,55 lei la 329,41 lei, potrivit unui comunicat al ANRE.
Acesta nu este preţul final plătit de bucureşteni, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic, la care se adaugă tarifele de transport şi distribuţie. Din preţul final, Primăria Capitalei decide care sunt subvenţiile acordate populaţiei.
„Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, explică ANRE.
De asemenea, preţul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% faţă de preţul luat în calcul la ultima ajustare de bonus şi preţ al energiei termice.
„Facem precizarea că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate nu sunt preţurile de furnizare a energiei termice către populaţie. Preţul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea preţului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preţ şi preţul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preţ astăzi), precum şi tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice. Acest preţ local se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprobă de Consiliul local al UAT. De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuţii şi aprobarea preţului local pentru populaţie rezultat prin diminuarea preţului local cu valoarea subvenţiei acordate în funcţie de posibilităţile bugetului local, potrivit legii”, mai spun reprezentanţii reglementatorului.
Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri că, din punctul de vedere al ELCEN, în Bucureşti nu vor fi probleme cu furnizarea agentului termic, pentru că există stocuri de combustibil în acest scop.
Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă sunt probleme similare cu cele din Timişoara şi în alte oraşe mari, Virgil Popescu a precizat că acolo este o problemă punctuală a unităţii administrativ teritoriale. Ministrul a adăugat că prin Ordonanţa de urgenţă privind compensarea facturilor la energie și gaze, pentru șase luni, și plafonarea prețurilor , care a fost adoptată miercuri de plenul Camerei Deputaţilor, se acordă subvenţii unităţilor administrativ teritoriale pentru a acoperi o parte din creşterea preţului la gaze naturale.