ANRE face controale la toți cei șase mari furnizori de energie. Câte reclamații a primit instituția, privind furnizarea de energie electrică și gaze naturale
Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy, a declarat marți, la TVR Info, că în acest an instituția a primit peste 32.000 de reclamații privind furnizarea de energie electrică și gaze naturale. El a mai precizat că, în urma controalelor de până acum, au fost date în total amenzi de peste 4,7 milioane de lei furnizorilor, pentru nereguli.
Vicepreședintele ANRE a vorbit și despre întârzierea facturilor la energie și a anunțat că la începutul acestei săptămâni instituția „a demarat o acțiune de control la toți cei șase mari furnizorii mari”.
„Pot să vă dau companiile la care, în acest moment, desfășurăm activitățile de control: cele două de companii de furnizare ale ENEL, CEZ Vânzare, E.ON România, Electrica Furnizare și Hidroelectrica. Suntem în control la ei. Aceste șase companii au peste 90% din clienții casnici din România. Suntem la toți într-o acțiune de control și, în momentul în care vom finaliza, vom și publica rezultatele”, a declarat Zoltan Nagy.
Vicepreședintele ANRE a mai spus că până acum, în 2022, an instituția a primit peste 32 de mii de reclamații privind furnizarea de energie electrică și gaze naturale.
„La furnizori, în cursul acestui an am avut, în funcție de sesizările care au venit la noi, destul de multe acțiuni de control, verificări, chiar amenzi. Au venit la ANRE peste 32 de mii de reclamații, de petiții. Ca să aveți un termen de comparație, anul trecut am avut 23 de mii, în urmă cu 2 ani, puțin peste zece mii. Deci, numărul crește, categoric, și încă n-am ajuns la finalul anului. Din cele 32 de mii de sesizări, peste 10 mii au fost pe furnizare de energie electrică. Multe dintre aceste petiții, odată ce am intrat noi și am început să verificăm, s-au rezolvat fără să se finalizeze cu acțiuni de control sau cu amenzi. Totuși, în cursul acestui an, doar pe energie electrică am aplicat amenzi în valoare de peste 2 milioane de lei, pentru diverse nereguli. Neregulile sunt, în primul rând, de facturare, în respectarea termenilor de emitere a facturilor, netransmiterea contractelor la timp sau netransmiterea notificărilor. Iar pe partea de gaze naturale, tot pe furnizare, suma se ridică undeva a 2,7 milioane de lei”, a mai afirmat vicepreședintele ANRE.