În ultima săptămână a scăzut numărul focarelor active de pestă porcină africană. Numărul focarelor active de pestă porcină (PPA) a scăzut la 130 la data de 17 iunie, de la 142 în urmă cu o săptămână. Două focare au fost consemnate în exploataţii comerciale şi tot două în exploataţii comerciale de tip A.
Potrivit datelor publicate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în ultima săptămână au fost înregistrate 18 focare noi şi 11 cazuri noi la mistreţi.
În intervalul 11-17 iunie, au fost înregistrate 18 focare noi de PPA: cinci în judeţul Bihor, 3 în judeţul Teleorman, câte două în Buzău, Cluj, Dâmboviţa şi Hunedoara şi câte un focar în Sălaj şi Satu Mare.
În aceeaşi perioadă, au fost stinse 30 de focare de PPA: zece în judeţul Gorj, câte 4 în judeţele Giurgiu şi Sălaj, 3 în Iaşi, 2 în Constanţa şi câte unul în Alba, Bacău, Bihor, Buzău, Cluj, Mureş şi Timiş.
Virusul PPA a fost semnalat în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.755 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.
Dintre acestea, în intervalul 11-17 iunie au fost înregistrate 11 cazuri noi de PPA la mistreţi: patru în Bacău, două în Sibiu şi câte unul în Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa, Hunedoara, Maramureş şi Satu Mare.
În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.
Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.
Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, precizează ANSVSA.
În 2020, 90% din consumul de carne al consumatorului român a fost de porc şi de pasăre, iar 10% de bovine şi ovine.
“Dacă bovinele şi ovinele le putem valorifica mai bine pe piaţa externă, atunci creşterea porcului şi a păsărilor trebuie să fie cu destinaţie pentru piaţa internă, să ne asigurăm auto-consumul, auto-suficienţa, la un nivel la care să nu ne fie teamă”, a afirmat Ilie Van în cadrul unei dezbateri despre agricultura românească.
În 2020, importurile de carne de porc s-au redus cu circa 50.000 tone, ceea ce s-a reflectat imediat în scăderea consumului. Dacă în 2018, România importa 332.000 de tone de carne de porc, în 2020, volumul s-a redus la doar 280.000 de tone de carne de porc, ceea ce înseamnă un recul de 50.000 de tone.
În același timp, s-a micșorat și consumul de la 732.000 de tone la 675.000, adică fix cu ce nu s-a importat, iar cauza principală a fost creşterea cu 25% a preţului la import, atrage atenția Van.
Dimitrie Muscă, administratorul CAI Curtici, grup în cadrul căruia există mai multe ferme de porci, trage un serios semnal de alarmă cu privire la viitorul sectorului de creștere a porcilor în România.
Citește mai mult: PREȚURI: Carnea de porc se va scumpi în Europa cu 25%, în câțiva ani. La noi, fermierii acuză autoritățile că n-au făcut nimic să oprească pesta porcină africană