Prima pagină » Actualitate » ANSVSA: Rapanele și scoicile din Marea Neagră pot fi CONSUMATE. Interdicția de recoltare a fost ridicată

ANSVSA: Rapanele și scoicile din Marea Neagră pot fi CONSUMATE. Interdicția de recoltare a fost ridicată

ANSVSA: Rapanele și scoicile din Marea Neagră pot fi CONSUMATE. Interdicția de recoltare a fost ridicată
FOTO - Caracter ilustrativ: Pixabay

Se pot recolta, din nou, scoici și rapane din Marea Neagră. În urma analizelor de laborator, s-a constatat că moluștele marine sunt sigure pentru consum, nefiind identificate în corpul lor acumulări de biotoxine, tranmsite Radio Constanța, citat de Rador. Alge toxice au fost descoperite în Marea Neagră, determinând autoritățile să interzică culegerea și comercializarea midiilor și rapanelor din anumite zone. la începutul acestei luni. 

Descoperirea alarmantă de alge toxice în Marea Neagră a dus la măsuri stricte din partea autorităților pentru protejarea sănătății publice. Specialiștii Direcției Sanitare Veterinare din Constanța au prelevat probe din diferite zone ale litoralului și au constatat un risc ridicat de toxicitate a apei, cauzat de prezența unei alge periculoase.

În consecință, autoritățile au decis închiderea zonelor trei și patru ale Mării Negre, adică porțiunea cuprinsă între Mangalia și Năvodari. Până la obținerea rezultatelor suplimentare, este interzisă culegerea de midii și rapane din aceste zone. De asemenea, comercializarea fructelor de mare recoltate între 23 mai și 3 iunie a fost interzisă pentru a preveni riscurile de contaminare.

Liber la recoltare

Pe 6 iunie, ANSVSA a interzis culegerea moluștelor bivalve din 2 zone de producție clasificate ale Mării Negre, între Năvodari şi Portul Constanţa, respectiv între Agigea şi Mangalia, ca măsură preventivă, după ce analiza apei a indicat un risc ridicat de toxicitate din cauza unei alge. În cele 10 zile de restricții, pescarii au avut voie să recolteze midii, vongole și rapane doar din zona cuprinsă între Midia și Tulcea.

DSVSA Constanța a dispus, ieri, anularea Deciziilor de închidere a celor două zone și redeschiderea lor pentru recoltarea de moluște bivalve, după ce analizele de laborator efectuate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară pe probe de scoici și rapane, recoltate la un interval de 48 de ore, au relevat valori nedetectabile ale biotoxinelor marine în corpul lor.

Citiți și: ALERTĂ pe litoral: Au fost găsite alge TOXICE în Marea Neagră. Autoritațile au interzis culegerea midiilor și rapanelor

Hamsii sau șprot, rapane sau ”mingi de ping-pong”. Cum le poți deosebi în farfurie și care sunt țepele notorii pe litoralul românesc

Citește și