Varianta Omicron este „aproape sigur” mai puțin gravă decât Delta, a declarat marți Dr. Anthony Fauci pentru Agenția France-Presse. Omicron ar putea duce chiar la o boală mai ușoară în comparație cu alte variante, a adăugat el, deși va fi nevoie probabil de săptămâni pentru a determina dacă acesta este cazul.
„Există unele sugestii că ar putea fi chiar mai puțin severă, pentru că, atunci când vă uitați la unele dintre cohortele care sunt urmărite în Africa de Sud, raportul dintre numărul de infecții și numărul de spitalizări pare să fie mai mic decât în cazul Delta”, a declarat pentru AFP Fauci, șeful Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase.
Cazurile zilnice de COVID-19 din Africa de Sud au crescut de aproape 40 de ori în ultima lună – de la aproximativ 270 la 10.600 pe zi, în medie – în timp ce internările zilnice în spitale cu COVID-19 au fost mai puțin decât duble în acest interval.
Anthony Fauci a avertizat marți că datele referitoare la Omicron sunt încă puține: oamenii de știință așteaptă studii de laborator pentru a determina cât de bine rezistă anticorpii împotriva Covid-19, fie din infecția naturală, fie din vaccinuri – împotriva variantei. De asemenea, ei urmăresc să vadă cum afectează Omicron populațiile cu risc mai ridicat, cum ar fi persoanele în vârstă sau cele imunocompromise. Până în prezent, persoanele infectate cu Omicron în Africa de Sud au fost tinere, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil ca acestea să fie spitalizate cu COVID-19.
„Pe măsură ce vom avea mai multe infecții în restul lumii, ar putea dura mai mult timp pentru a vedea care este nivelul de gravitate”, a declarat Fauci pentru AFP.
Cel puțin, Omicron pare foarte transmisibil, a spus Fauci, și probabil chiar mai transmisibil decât Delta. Varianta s-a răspândit în peste 40 de țări de când a fost detectată pentru prima dată, în urmă cu aproximativ o lună.
O tulpină a virusului foarte transmisibilă, dar mai blândă, care nu duce la boli grave sau spitalizări, este „cel mai bun scenariu”, a spus Fauci.
Cu toate acestea, dovezile preliminare sugerează că Omicron ar putea crește riscul de reinfectare în raport cu alte variante îngrijorătoare, a declarat luna trecută Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, oficialii din domeniul sănătății publice din SUA au subliniat importanța vaccinării și a stimulării pentru a crește protecția împotriva noii variante.
„Vedem infecții de pătrundere a persoanelor care au fost vaccinate, dar infecțiile pe care le vedem sunt foarte ușoare sau moderate”, a declarat vineri pentru Bloomberg Richard Friedland, directorul executiv al Netcare, care operează cea mai mare rețea privată de asistență medicală din Africa de Sud. „Deci, pentru lucrătorii din domeniul sănătății care au avut vaccinuri de rapel, este în mare parte ușoară”.