Prima pagină » Actualitate » Antony Blinken: Occidentalii acţionează împreună pe o singură voce, de neegalat când este vorba de Rusia

Antony Blinken: Occidentalii acţionează împreună pe o singură voce, de neegalat când este vorba de Rusia

Antony Blinken: Occidentalii acţionează împreună pe o singură voce, de neegalat când este vorba de Rusia
NATO monitorizează mobilizarea armatei ruse la granița Ucrainei | Foto - Profimedia Images

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că puterile occidentale acţionează împreună când este vorba de Rusia. „Această unitate ne conferă forţă – o forţă – aş putea adăuga – pe care Rusia nu o are şi nu o poate egala”, a afirmat oficialul SUA, relatează Reuters.

Blinken a insistat că atât SUA, cât şi partenerii lor europeni demonstrează o „unitate” pe care Moscova nu o are.

Occidentalii „acţionează împreună pe o singură voce când este vorba de Rusia. Această unitate ne conferă forţă – o forţă – aş putea adăuga – pe care Rusia nu o are şi nu o poate egala”, a declarat Blinken după întâlniri la Berlin cu omologii săi din Marea Britanie, Franţa şi Germania.

„Orice” încălcare a frontierei ucrainene de către Rusia va antrena o reacţie „rapidă şi severă” din partea SUA, a asigurat joi secretarul de stat american, în timp ce tensiunile se acutizează între Moscova şi Occident.

Înmulțirea trupelor rusești în apropierea Ucrainei galvanizează apărarea NATO în Europa, pe care președintele Vladimir Putin vrea să o demonteze, dând alianței un sentiment de reînnoire după eșecurile din Afganistan.

NATO respinge cererile Rusiei de refacere a Uniunii Sovietice

În pofida unei diplomații intense cu Rusia, Statele Unite și aliații săi din NATO spun că nu pot lua în considerare cererile pe care Moscova le face pentru garanții de securitate în timp ce își masează trupele în apropierea graniței vecinului său și desfășoară exerciții cu focuri reale în Belarus.

În schimb, oficiali occidentali, diplomați și foști oficiali spun că NATO – creată în 1949 pentru a descuraja amenințarea sovietică – este obligată să ia în considerare întăririle care contravin cererii lui Putin, conform căreia alianța nu trebuie să se extindă mai mult spre est.

Țările neutre Finlanda și Suedia, care au aprofundat colaborarea cu alianța occidentală, au reluat o dezbatere privind aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Franța și SUA suplimentează efectivele militare NATO din România

Președintele francez Emmanuel Macron s-a oferit să trimită trupe în România, o ofertă salutată de președintele României, și există perspectiva trimiterii mai multor trupe NATO în regiunea Mării Negre și în țările baltice.

Deși NATO nu are nicio obligație din tratat de a apăra Ucraina, deoarece fosta republică sovietică nu este membră a NATO, tensiunile cu Rusia au unit statele membre în jurul a ceea ce un fost oficial al alianței a numit „un simț comun al scopului”.

Este o răsturnare de situație pentru o alianță criticată la nivel internațional în urma retragerii haotice a Occidentului din Afganistan din august, pe care un politician german a numit-o „cea mai mare debandadă” a NATO de la crearea sa.

„Unul dintre lucrurile care mă frapează atât de mult în legătură cu acest lucru este că … acțiunile Rusiei au precipitat exact ceea ce președintele Putin spune că vrea să prevină”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken reporterilor în această săptămână, înainte de a pleca în Ucraina, unde a spus că sprijinul pentru aderarea la NATO a crescut.

„Cu siguranță, poziția defensivă a NATO, va trebui să o întărim și mai mult”, a spus Blinken.

Acest lucru ar putea implica mai multe trupe, nave și avioane NATO în zona Mării Negre și în țările baltice și trecerea de la o strategie de rotație a trupelor la o prezență permanentă a forțelor acolo, inclusiv mai mulți soldați și arme americane.

„Cred că mutarea de către SUA a unor capacități suplimentare în Europa acum este cu siguranță în lucru, deoarece situația o cere”, a declarat ministrul lituanian al apărării Arvydas Anusauskas.

Deciziile privind trupele ar putea avea loc încă de la summitul NATO de la Madrid din iunie, au declarat diplomați și oficiali, deși orice retragere din partea Moscovei ar fi de natură să dea de gândit.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și