Anul 2021 nu a însemnat numai pandemie. De la criza politică care s-a adâncit în prima parte a anului, la examenele naționale susținute cu masca în sălile de clasă și până la spectacolul sportului oferit de Campionatul European de Fotbal, 2021 a fost un an dificil pe toate planurile.
Tensiunile sociale au crescut pe diferite teme și societatea s-a polarizat între vacciniști și antivacciniști. Anul 2021 va rămâne în istorie drept un an la frământărilor politice și sociale, al nesiguranței pe plan economic și al neîncrederii în viitor, așa cum au arătat sondajele de opine pe tot parcursul anului.
Sunetul ambulanței, acompaniat de oameni în combinezoane albe, a marcat profund 2021, un an în care viețile omenești au devenit statistică în fiecare zi și durerea, amestecată cu teama, a fost de necuprins.
Viața din saloanele ATI ne-a arătat lupta pacienților și a medicilor cu virusul nemilos, loc din care mulți pacienți nu s-au mai întors.
Foto: Trei tineri sunt conectați la aparatele de oxigen într-un salon ATI de la Institutul Marius Nasta
Imagini cu centrele de tip drive-thru au fost urmate de creșterea numărului de vaccinări. Zeci de mii de oameni au mers să se imunizeze direct din mașină, în Piața Constituției.
Când autoritățile fac fapte bune. Oana Rotar este prima tânără cu sindrom Down din România care lucrează la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Are 29 de ani și a fost angajată la cabinetul secretarului de stat Makkai Péter din luna aprilie. Povestea ei a fost relată de Gândul în luna mai.
În 2021, România a repetat scenariul Italiei din primul val al pandemiei de COVID-19. Morgile spitalelor din țară au fost arhipline, iar corpurile celor decedați au fost înghesuite pe holurile unităților sanitate. Cozile formate cu dricuri în fața spitalelor au arătat colapsul sanitar în care se afla țara noastră.