Prima pagină » Actualitate » Anul acesta, creștinii care vin la pelerinajul de la Iași la moaștele Sfintei Parascheva vor putea să se roage și la moaștele unui sfânt născut în Ucraina

Anul acesta, creștinii care vin la pelerinajul de la Iași la moaștele Sfintei Parascheva vor putea să se roage și la moaștele unui sfânt născut în Ucraina

Pelerinajul de anul acesta de la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași va începe oficial de sâmbătă, 8 octombrie, când va avea loc primul eveniment liturgic major. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au anunțat că sâmbătă, de la ora 06.00, va avea loc procesiunea cu moaștele Sf. Parascheva, iar ulterior racla va rămâne așezată în baldachinul din curtea interioară. Noutatea din acest an este că vor fi aduse moaștele Sfântului Paisie de la Neamț, continuând astfel tradiția din anii anteriori, când credincioșii se pot închina și la moaștele altui sfânt.

Sfântul Paisie de la Neamț este sărbătorit în calendarul creştin-ortodox pe data de 15 noiembrie, fiind cunoscut că ar fi avut legături puternice cu zona Ucrainei de astăzi. Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la nașterea sa. S-a născut în oraşul Poltava, din Ucraina, în 1722, pe 21 decembrie și era al 11-lea copil din 12 fraţi în total. Tatăl său purta numele de Ioan și era preot.

Tatăl său a murit de tânăr, iar mama sa, Irina, l-a trimis să învețe la Academia teologică din Kiev în anul 1735. A părăsit școala după patru ani, la 19 ani a intrat în viața monahală la Mănăstirea Medvedeski, iar în 1746 a mers la Muntele Athos unde a stat ca sihastru alți patru ani. Până în 1775 a stat la Mănăstirea Drgomirna, unde și-a format o obște mare de 350 de călugări și unde traducea o parte din scrierile filocalice ale Sfinților Părinți.

Foto: crestin-ortodox.ro

Sfântul Paisie a fost timp de 15 ani stareț al mănăstirilor Neamț și Secu

După ce Moldova de Nord a căzut sub ocupație austriacă în 1775, Sfântul Paisie s-a stabilit la Mănăstirea Secu, împreună cu 200 de monahi. Timp de 15 ani a fost stareț al mănăstirilor Neamț și Secu, unificate la acel moment. S-a stins în 1794 la 72 de ani, iar în 1988 a fost canonizat sfânt.

Sărbătoarea din acest an a Sfintei Parascheva va fi într-o zi de vineri, 14 octombrie 2022, iar credincioșii vor putea astfel să se închine timp de cel puțin o săptămână la racla cu moaștele care va fi așezată în curtea anterioară.

„Pelerinajul va avea oficial doar 7 zile, de sâmbătă până vineri, dar dacă vremea va fi bună și pelerinii vor continua să se așeze la rând să se închine, vom declara închis pelerinajul atunci când vom putea retrage moaștele în catedrală, moment care e posibil să fie chiar după weekendul 14-16 octombrie”, au precizat reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

 

Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul ... vezi toate articolele

Citește și