Anul trecut, au fost adoptați 1.377 de copii, în timp ce peste 7.000 așteptau o familie. Aproape 60% dintre copiii adoptabili au vârsta de peste 7 ani

Anul trecut, au fost adoptați 1.377 de copii, în timp ce peste 7.000 așteptau o familie. Aproape 60% dintre copiii adoptabili au vârsta de peste 7 ani
Cei mai mulți dintre copiii adoptabili sunt băieți, respectiv 4.086, iar 2.971 sunt fete
Publicat: 02/06/2024, 13:24
Actualizat: 02/06/2024, 13:41

Românii sunt rezervați atunci când vine vorba să adopte un copil. Conform evidențelor Registrului Național pentru Adopții, 7.057 de copii au fost declarați adoptabili în anul 2023, în timp ce numai 3.119 familii s-au atestat pentru adopția națională, iar alte 63 de familii pentru adopția internațională. Numărul total al copiilor adoptați a fost, anul trecut, de 1.377. Aproape 60% dintre copiii adoptabili au vârsta de peste 7 ani, iar aproximativ 27% au între 14 și 17 ani. Aceleași evidențe arată că cei mai mulți dintre ei sunt băieți, respectiv 4.086 de copii, iar 2.971 sunt fete. Datele au fost făcute publice duminică, de Ziua Națională pentru Adopție, de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

De Ziua Națională pentru Adopție, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție informează că în evidențele Registrului Național pentru Adopții, 7.057 de copii au fost declarați adoptabili în anul 2023.

În tot acest timp, doar 3.119 familii s-au atestat pentru adopția națională și alte 63 de familii pentru adopția internațională. Potrivit datelor din Registrul Național pentru Adopții, dintre acești copii aproape 60% au peste 7 ani, iar aproximativ 27% au între 14 și 17 ani.

“De Ziua Națională pentru Adopție gândul meu se îndreaptă către toate familiile din România care au ales această altă cale minunată de a deveni părinți și către copiii care de-a lungul timpului și-au îndeplinit marele vis de a avea părinți. Anul trecut, aproape 1.400 de copii din sistemul de protecție specială au fost adoptați, primind astfel șansa unei vieți mai bune. Știu că adopția nu este un proces ușor, nici din punct de vedere birocratic, nici psihologic, tocmai de aceea împreună cu președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, secretarul de stat Rareș-Petru Achiriloaie, facem constant eforturi pentru a le ușura părinților adoptatori acest drum”, este mesajul pe care Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, l-a transmis de Ziua Națională pentru Adopție.

Natalia Intotero a adăugat faptul că demersurile pentru simplificarea procedurii de adopție vor continua.

”Deja procesul birocratic a fost simplificat în ultimii ani și vă asigur că vom continua pe acest drum. Vă mulțumesc tuturor celor care ați parcurs acest drum pentru dragoste, grijă, răbdare și perseverență! Prin decizia de a adopta ați schimbat destinele unor suflete nevinovate, a căror unic vis era să aibă cui spune «mamă» și «tată»”, a mai spus Natalia Intotero.

Cei mai mulți copiii adoptabili au între 7-13 ani

Dintre cei 7.057 de copii declarați adoptabili la nivelul anului 2023, 5522 se aflau în plasament la asistenți maternali, 244 la alte familii, persoane, rude sau tutore și alți 1251 în servicii de tip rezidențial.

Cei mai mulți copiii adoptabili au între 7-13 ani, adică 4117, iar 1.929 dintre ei au între 14-17 ani. În categoria de vârstă 3-6 ani se încadrează 795 de copii, iar în cea de 0-2 ani, 216 copii. Cei mai mulți dintre ei sunt băieți, respectiv 4.086 de copii, iar 2.971 sunt fete. Numărul total al copiilor adoptați a fost, anul trecut, de 1.377, conform datelor extrase din Registrul Național pentru Adopții.

De la începutul acestui an, ANPDCA a operaționalizat Sistemul Informatic Național pentru Adopție (SINA), care integrează și fluidizează toate procesele de lucru și serviciile oferite în domeniile prevenirii, protecției speciale și adopției.

Prin SINA se pot depune documente online, iar Profilul Public al Copilului Adoptabil poate fi consultat, în platforma online, la sediul DGASPC-urilor. În acest sistem, părinții sau familiile adoptatoare pot vedea poze, descrieri ale copiilor adoptabili și pot decide în consecință.

Totodată, la nivelul ANPDCA se derulează campania Adopția schimbă destine care promovează interviuri cu specialiști în domeniul adopției, psihologi, dar și povești ale familiilor adoptatoare. Campania poate fi vizionată aici: https://copii.gov.ro/1/adoptia-schimba-destine/

CITEȘTE ȘI:

Ela Crăciun a ADOPTAT cel de-al treilea copil din Africa: „Sunt foarte fericită că pot fi de ajutor copiilor, care sunt marea mea slăbiciune”

Horia Brenciu, despre băiețelul lui ADOPTAT. ”Are dreptul să o cunoască atunci când împlinește 18 ani”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Amendă de 3.300 de lei. Se interzice montarea pe mașină. 20 de puncte-amendă
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Anda Adam și Yosif Mohaci se căsătoresc religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Sebastian din „Casa Iubirii” a invitat-o pe Julia la biliard. Care a fost reacția tinerei....
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Scandal sanitar în Japonia: zeci de oameni ar fi murit din cauza suplimentelor cu drojdie...
×