Anunț ANM de ultima oră: un nou val polar lovește România. Unde avem ninsori abundente

Anunț ANM de ultima oră: un nou val polar lovește România. Unde avem ninsori abundente
Sursa FOTO - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 22/11/2023, 09:37
Actualizat: 22/11/2023, 09:51

Iarna a venit în forță la finalul săptămânii trecute, când a nins în mai multe zone din România, iar meteorologii au emis cod roșu de vânt pe litoral. 

După două zile în care vremea s-a mai ameliorat, iată că iarna își face din nou simțită prezența.

Miercuri, valorile de temperatură se vor situa în jurul mediilor multianuale în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi mai mult noros ziua, dar noaptea va deveni variabil în vestul şi nord-vestul ţării. Va ploua în sud-vest, sud şi est şi local în centru şi vest, iar în Banat şi Oltenia cantităţile de apă vor depăşi izolat 15 l/mp. La munte, precum şi în zona deluroasă din Moldova, vor fi precipitaţii mixte. Izolat se va forma polei sau gheţuş. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în vest şi sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 4 şi 13 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 şi 6 grade. Pe arii restrânse va fi ceaţă.

Joi, cerul va fi temporar noros şi vor fi precipitaţii slabe, pe arii restrânse la munte şi izolat în centrul şi nordul teritoriului. Acestea vor fi mixte la munte şi în nord-vest şi predominant sub formă de ploaie în rest. Izolat vor fi posibile depuneri de polei. Vântul se va intensifica la munte şi, mai ales în Carpaţii Orientali, la altitudini mari, rafalele vor depăşi 80…90 km/h, iar în rest va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe arii restrânse şi la viteze mai mici. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 10 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -6 grade în depresiunile din estul Transilvaniei şi 6 grade pe litoral. Pe alocuri se va forma ceaţă.

”Vineri vom avea din nou o ușoară creștere a temperaturilor, până la 15…16 grade, pentru ca sâmbătă și duminică din nou să consemnăm o scădere semnificativă, o răcire semnificativă cu doar 2 până la 9 grade Celsius la nivelul maximelor, iar duminică chiar maxime mai coborâte, de -5 până la 5 grade Celsius.

Valori ale cantităților de precipitații sub formă de ploaie în zonele joase de relief, 15…20 de litri, în timp ce la munte vorbim de ninsori predominante asociate și cu intensificări ale vântului și cu rafale de 80-90 km/h”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM la Antena 3 CNN.

În weekend este posibil să predomine, în cea mai mare parte a țării, precipitațiile și să se înregistreze din nou lapoviță și ninsoare nu numai în zona montană înaltă, ci și în zonele mai joase de relief.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.

Banat

Intervalul celor două săptămâni va fi caracterizat de alternanțe termice importante; astfel vor fi perioade (20-21 noiembrie și 26-29 noiembrie) în care valorile termice vor fi mult mai ridicate decât cele normale, respectiv maxime de 10…14 grade și minime de 2…6 grade, mediat regional, în timp ce în restul zilelor regimul termic va fi apropiat de cel climatologic specific (temperaturi diurne de 6…8 grade și nocturne de 1…2 grade, în medie).

În jurul datei de 23 noiembrie vremea va fi rece, astfel că maximele vor fi de 3…4 grade și minimele de -4…-2 grade. Ploi mai frecvente vor fi în perioada 21-22 noiembrie, însă probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere și după data de 26 noiembrie.

Crișana

Pe parcursul celor două săptămâni vor fi alternanțe termice importante; astfel vor fi perioade (20-21 noiembrie și 26-29 noiembrie) în care valorile termice vor fi mult mai ridicate decât cele normale, respectiv maxime de 9…14 grade și minime de 1…6 grade, mediat regional, în timp ce în restul zilelor regimul termic va fi apropiat de cel climatologic specific (temperaturi diurne de 6…7 grade și nocturne de 1…2 grade, în medie).

În jurul datei de 23 noiembrie vremea va fi rece, astfel că maximele vor fi de 2…5 grade și minimele de -5…-3 grade. Ploi locale vor fi în jurul datei de 22 noiembrie, însă probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere și după data de 26 noiembrie.

Transilvania

Intervalul celor două săptămâni va fi caracterizat de alternanțe termice destul de importante; astfel vor fi perioade (21 noiembrie și 26-28 noiembrie) în care valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale, respectiv maxime de 6…12 grade și minime de 2…6 grade, mediat regional, în timp ce în restul zilelor regimul termic va fi în general apropiat de cel climatologic specific (în medie temperaturi diurne de 1…6 grade și nocturne de -5…0 grade, cu cele mai scăzute valori în 23-24 noiembrie).

Pe parcursul primei săptămâni, local vor fi precipitații slabe, cu caracter temporar, iar probabilitatea ca acestea să fie mai frecvente va crește în perioada 28-29 noiembrie.

Maramureș

Zilele caracterizate de o vreme apropiată de normal (cu temperaturi maxime de 5…7 și minime de 0…2 grade, în medie) vor alterna cu perioade mai calde, în special în 21 noiembrie și între 26 și 28 noiembrie, când -mediat regional- ziua vor fi 8…11 grade și noaptea 1…4 grade. Vreme rece va fi în jurul datei de 23 noiembrie, cu maxime termice de 1…3 grade și minime de -5…-3 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare la începutul intervalului și în perioadele 24-25 și 28-29 noiembrie.

Moldova

Pe parcursul celor două săptămâni vor fi alternanțe termice importante, cu perioade (în jurul datei de 21 noiembrie și între 26-29 noiembrie) în care valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale, în special în jumătatea de sud a regiunii, respectiv maxime de 8…14 grade și minime de 1…6 grade, mediat regional și intervale caracterizate de temperaturi în general apropiate de cele climatologic specifice (în medie 4…6 grade ziua și -3…0 grade noaptea). Ploi locale vor fi în jurul datei de 22 noiembrie, însă probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere și după data de 26 noiembrie.

Dobrogea

Zilele caracterizate de un regim termic apropiat de normal (în medie cu temperaturi maxime de 8…11 și minime de 3…5 grade, posibil ușor mai mici în jurul datei de 23 noiembrie) vor alterna cu perioade de vreme caldă pentru această perioadă din an, în special în 21 noiembrie și între 26 și 29 noiembrie când -mediat regional- ziua vor fi 13…15 grade și noaptea 5…8 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 22 noiembrie și spre finalul intervalului de referință.

Muntenia

Intervalul celor două săptămâni va fi caracterizat de alternanțe termice destul de importante; astfel vor fi perioade (în jurul datei 21 noiembrie și cu probabilitate mare și între 26-29 noiembrie) în care valorile termice vor fi mult mai ridicate decât normele perioadei, respectiv maxime de 11…15 grade și minime de 3…7 grade, mediat regional, în timp ce în restul zilelor regimul termic va fi apropiat de cel climatologic specific (temperaturi diurne de 7…11 grade și nocturne de -1…3 grade, în medie, cu valori mai scăzute în 23/24 noiembrie). Ploi locale, slabe se vor semnala în jurul datei de 22 noiembrie, iar estimările indică o creștere a probabilității pentru precipitații și după data de 29 noiembrie.

Oltenia

Pe parcursul celor două săptămâni vor fi alternanțe termice importante; astfel vor fi perioade (20-21 noiembrie și 26-28 noiembrie) în care valorile termice vor fi mult mai ridicate decât normele perioadei, respectiv maxime de 11…15 grade și minime de 4…6 grade, mediat regional, în timp ce în restul zilelor regimul termic va fi mai apropiat de cel climatologic specific (temperaturi diurne de 8…11 grade și nocturne de 1…4 grade, în medie, cu valori mai mici în 23-24 noiembrie). Ploi pe suprafețe relativ extinse vor fi în jurul datei de 22 noiembrie, iar estimările indică o creștere a probabilității pentru precipitații și după data de 29 noiembrie.

La munte

Regimul termic va oscila în general în jurul celui normal în această perioadă a anului, cu perioade în care temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele climatologic specifice, în data de 21 noiembrie și în perioada 26-29 noiembrie (în medie cu maxime de 0…7 grade și minime de -4…0 grade), dar și intervale cu vreme mai rece, în special în 23-24 noiembrie (ziua cu valori de -4…4 grade și noaptea între -8 și -4 grade). Temporar vor fi precipitații, cu probabiltate mai mare în zilele de 22, 25 și 26 noiembrie și la finalul intervalului de referință. La altitudini mari vor predomina ninsorile, iar la înălțimi de sub 1500 m vor fi perioade cu lapoviță sau chiar ploi.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Rețeta de orez cu varză, o combinație surprinzător de apetisantă. Poate fi răsfățată și cu...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?