ANUNȚUL care le dă „palpitații” dascălilor. Ce spune ministrul Ligia Deca despre creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie
Ministrul Ligia Deca invocă posibilitatea ca legea salarizării, promisă dascălilor, să nu fie gata până la 1 ianuarie. Întrebată dacă este bătută în cuie creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie, ministrul Educației s-a ferit să ofere un răspuns categoric, făcând trimitere la deciziile ce au dus la încetarea grevei generale a profesorilor.
Reamintim că profesorii au renunțat la grevă, la aproape o lună de la momentul în care orele au fost suspendate în școlile din România, după ce sindicatele au anunțat că acceptă oferta Guvermului.
„Trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație”
Oficialul de la Educație a spus că “voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca acest angajament (politic al coaliției de guvernare – n.red.) să se respecte).”
“Chiar dacă noua lege a salarizării să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, (…) trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu acordat miercuri postului Euronews.
Ministrul Deca a precizar însă că există discuții tehnice și că trei variante de grile au fost trimise la Banca Mondială pentru a stabili impactul bugetar.
Potrivit ministrului Educației, au început discuțiile pe grila de salarizare între reprezentanții profesorilor și Ministerul Muncii și “acum se va trece la găsirea unei soluții legale.”
“Eu cred că o promisiune făcută trebuie respectată sau, măcar, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp. Eu cred că, chiar dacă noua lege a salarizării să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, deși eu cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis.”
Ce au vizat revendicările sindicaliştilor din educaţie
- majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie;
- salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
- instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
- De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
CITEȘTE ȘI: