”Cu siguranță ne vom trimite copii la școală! Cu siguranță greva va avea loc! Cu siguranță lucrurile se vor mișca destul de greu la nivelul negocierilor pe care sindicatele le au cu cei de la Guvern.
Noi, părinții, trebuie să știm că copiii noștri trebuie să meargă la școală, pentru că, obligatoriu, unitățile școlare, prin conducerile administrative, prin consiliile administrative au luat deciziile necesae, astfel încât să existe continuitate
Nu toate cadrele didactice au semnat și vor participa la greva respectivă”, a spus Eugen Ilea, de la Fedarația Națională a Asociațiilor de Părinți.
Sunt licee și școli unde numărul dascălilor care vor intra în grevă este foarte mic, așa că elevii au fost anunțati că pot veni luni la cursuri.
”Suntem alături de profesori, suntem alături de doleanțele lor, dar nu suntem de acord cu o înghețare a anului școlar sau cu o astfel de acțiune, astfel încât copiii noștri să nu poată să/și termine anul acesta școlar”, mai spune Ilea.
Premierul Nicolae Ciucă se va întâlni duminică cu sindicatele din educaţie pentru nou discuții, în condiţiile în care de luni acestea ar urma să declanşeze greva generală. La întâlnire şi-a anunţat participarea şi ministrul Muncii, Marius Budăi.
Care sunt revendicările sindicaliştilor
- Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
- Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.