Anunțul online al unui sucevean i-a adus dosar penal! Ce a vrut să vândă pe internet

Publicat: 02 09. 2024, 15:07
Cum s-a ales un sucevean cu dosar penal / sursă foto: Envato

Un sucevean s-a ales cu dosar penal, după ce a încărcat un anunț prin care oferea spre vânzare o broască țestoasă, pe internet. Reptila, însă, este parte a unei specii protejate de lege, în România, motiv pentru care a fost sesizată Garda de Mediu. Este vorba despre o reptilă specifică regiunii Dobrogea.

Un sucevean a ajuns în atenția autorităților, după ce a încercat să vândă o broască țestoasă pe internet. Reptila face parte dintr-o specie protejată de lege, în România (broască țestoasă de uscat dobrogeană). După jumătatea lunii august, bărbatul a găsit reptila în județul Constanța, în apropierea autostrăzii.

Suceveanul susține că a luat broasca țestoasă cu intenția de a o salva. A transportat-o la domiciliul său, însă fără să știe că specia este protejată de lege. Suceveanul a declarat că a postat un anunț pe o platformă de comercializare, prin care o oferă spre vânzare, pentru că nu știa cum să o îngrijească.

Vezi și „Este de un portocaliu vibrant”. SPECIA rară văzută în munții României, despre care puțini cercetători aveau habar

Vezi și Imagini ISTORICE surprinse în România. Cel mai rar pește de apă dulce din Europa, filmat pentru prima dată pe timp de noapte

După încărcarea anunțului online, a fost sesizată Garda de Mediu Suceava. Acum, bărbatul s-a ales cu dosar penal, după ce a încălcat prevederile art. 33, lit. a) și f) ale OUG nr 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Potrivit Obiectiv de Suceava, broasca țestoasă a fost predată unei asociații de profil. Reptila va fi relocată și reintrodusă în habitatul natural.

Ce arată art. 33 din OUG nr. 57/2007

„(1) Pentru speciile de plante şi animale sălbatice terestre, acvatice şi subterane, cu excepţia speciilor de păsări, inclusiv cele prevăzute în anexele nr. 4 A şi 4 B, precum şi speciile incluse în lista roşie naţională şi care trăiesc atât în ariile naturale protejate, cât şi în afara lor, sunt interzise:
a) orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic;
b) perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie;
c) deteriorarea, distrugerea şi/sau culegerea intenţionată a cuiburilor şi/sau ouălor din natură;
d) deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă;
e) recoltarea florilor şi a fructelor, culegerea, tăierea, dezrădăcinarea sau distrugerea cu intenţie a acestor plante în habitatele lor naturale, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic;
f) deţinerea, transportul, comerţul sau schimburile în orice scop ale exemplarelor luate din natură, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic.
(2) Pentru toate speciile de păsări sunt interzise:
a) uciderea sau capturarea intenţionată, indiferent de metoda utilizată;
b) deteriorarea, distrugerea şi/sau culegerea intenţionată a cuiburilor şi/sau ouălor din natură;
c) culegerea ouălor din natură şi păstrarea acestora, chiar dacă sunt goale;
d) perturbarea intenţionată, în special în cursul perioadei de reproducere, de creştere şi de migraţie;
e) deţinerea exemplarelor din speciile pentru care sunt interzise vânarea şi capturarea;
f) comercializarea, deţinerea şi/sau transportul în scopul comercializării acestora în stare vie ori moartă sau a oricăror părţi ori produse provenite de la acestea, uşor de identificat.
(3) Speciile de păsări prevăzute în anexa nr. 5 C sunt acceptate la vânătoare, în afara perioadelor de reproducere şi creştere a puilor.
(4) În cazul speciilor de păsări migratoare prevăzute în anexa nr. 5 C, este interzisă vânarea acestora în perioada lor de reproducere sau pe parcursul rutei de întoarcere spre zonele de cuibărit.
(5) Activităţile prevăzute la alin. (2) lit. f) nu sunt interzise în cazul speciilor prevăzute în anexa nr. 5 D, cu condiţia să fi fost capturate sau ucise ori obţinute prin mijloace legale.
(6) Pentru speciile indicate în anexa nr. 5 E, activităţile prevăzute la alin. (2) lit. f) pot fi permise în baza unei autorizaţii speciale eliberate de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului.
(7) Autorizaţia prevăzută la alin. (6) se acordă după consultări cu Comisia Europeană, iar procedura de emitere a acesteia se stabileşte prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
(8) Pentru asigurarea protecţiei, managementului şi utilizării durabile a populaţiilor speciilor de păsări al căror areal natural de distribuţie include teritoriul României este necesară realizarea de studii şi cercetări având ca subiect temele prevăzute în anexa nr. 8”, se arată în lege.

Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)