Botezul Domnului este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română în data de 6 ianuarie. O zi mare și binecuvântată, în care se sfinţeşte apa Iordanului şi toate apele şi izvoarele Pământului. Se sfinţeşte aghiasma mare prin semnul Crucii şi prin pogorârea darului Sfântului Duh. Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul se sărbătoreşte a doua zi după Bobotează, la 7 ianuarie.
„O atenţie deosebită este acordată manifestărilor religioase ocazionate de Sărbătorirea Botezului Domnului, la care este preconizată prezenţa a peste 200.000 de persoane. Din punct de vedere al numărului de participanţi, cele mai importante manifestări religioase vor avea loc la Constanţa, Tulcea, Brăila şi Galaţi.
Angajaţii MAI sunt prezenţi pentru descurajarea faptelor nelegale favorizate de aglomeraţie şi pentru a asigura intervenţia în sprijinul cetăţenilor, inclusiv în cazul unor urgenţe medicale”, precizează reprezentanţii ministerului.
Alexandra Pandrea, fotoreporterul Gândul, a surprins imagini emoționante de la Patriarhia Română, acolo unde oamenii – copii, tineri, vârstnici – stau la coadă să primească agheasmă și anafură.
Printre cei prezenți la slujba de Bobotează de la Patriarhie a fost surprins și Gigi Becali, patronul FCSB și deputat AUR.
Praznicul mai este denumit și „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, deoarece evenimentul amintește de botezul lui Iisus Hristos în apele râului Iordan, de către Sfântul Ioan Botezătorul.
Boboteaza sau Epifania – arătarea lui Iisus Hristos oamenilor – este una dintre cele mai importante și vechi sărbători din calendarul liturgic creștin, fiind sărbătoare a apei, un simbol al purificării și un element primordial al creației.
Simbolurile zilei de Bobotează sunt apa, crucea și lumina. Într-o zi atât de importantă pentru credincioși, apa este sfințită în biserică și o cruce este scufundată în apa pură, în amintirea Botezului și jertfei lui Iisus.
După botezul Mântuitorului se spune că s-au deschis cerurile și Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și a stat peste Iisus, în timp ce Tatăl a spus: „Acesta este Fiul cel iubit, întru care Am binevoit.”
În Biblie, Sfântul Ioan Botezătorul este considerat de creștini drept „întâintemergătorul lui Hristos”, care ar fi propăvăduit venirea Lui, îndemnând iudeii la pocăință.
Sfântul Proroc Ioan a avut semn încredinţat de Dumnezeu, după care putea să cunoască pe Mesia, aşa cum spune Sfântul Evanghelist Ioan: „Eu nu-L cunoşteam pe El, dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: «Peste Care vei vedea Duhul coborându-Se şi rămânând peste El, Acela este Cel ce botează cu Duh Sfânt» (Ioan, 1, 33).
Deci, ascultând Sfântul Ioan cuvântul lui Dumnezeu, a venit în părţile Iordanului, propovăduind botezul pocăinţei, pentru iertarea păcatelor. La acest fel de botez săvârşit în Iordan de Ioan Botezătorul, veneau mulţimile din Iudeea şi Ierusalim şi se botezau mărturisindu-şi păcatele.
Hristos a venit la Iordan după ce Sfântul Ioan spusese despre El, zicând: «Eu botez cu apă; dar în mijlocul vostru Se află Acela pe Care voi nu-L ştiţi, Cel care vine după mine, Care înainte de mine a fost şi Căruia eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintei. Vine în urma mea Cel mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg curelele încălţămintelor Lui. Deci, eu v-am botezat pe voi cu apă, iar Acela vă va boteza cu Duhul Sfânt». (Ioan 1, 26-27).
Botezătorul, care nu ştia cine este Hristosul, Îl descoperă acum şi Îl mărturiseşte: „Şi a mărturisit Ioan zicând: «Am văzut Duhul coborându-Se, din cer, ca un porumbel şi a rămas peste El». Şi eu nu-L cunoşteam pe El, dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: «Peste Care vei vedea Duhul coborându-Se şi rămânând peste El, Acela este Cel ce botează cu Duh Sfânt». Şi eu am văzut şi am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu” (Ioan 1; 33, 34).
În tradiția populară, în noaptea de Bobotează fetele tinere îşi leagă de degetul inelar un fir roşu de mătase, pun o rămurică de busuioc sub pernă şi îşi visează ursitul. Se mai spune și că fetele care alunecă pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an.
O altă credință este aceea că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii, înainte de ziua de Bobotează, despre locurile unde sunt ascunse comorile. În sfânta zi a Botezului Domnului nu se spală rufe și sunt interzise certurile în casă.
Răspândit larg în lumea ortodoxă este și obiceiul ca bărbații să se întreacă înot după cruce. Preotul aruncă o cruce în apă şi mai mulţi bărbaţi se întrec înot pentru a o aduce înapoi. Primul care ajunge la cruce primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot restul anului.
Sfântul Ioan Botezătorul a fost fiul preotului Zaharia, care a fost omorât de trupele lui Irod între templu şi altar, când s-a făcut şi acea cumplită ucidere a celor 14.000 de prunci. A dus din tinereţe o viaţă ascetică – purta o haină confecţionată din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcustră şi miere sălbatică- , retrăgându-se în deşertul Bethabara.
Înainte de a se face cunoscut Mântuitorul Hristos, Sfântul Proroc Ioan a început să propovăduiască şi să boteze, vestind venirea lui Mesia, fapt pentru care este numit Înaintemergător.
Sfântul Evanghelist Marcu spune că: „Ieşeau la el tot ţinutul iudeii şi toţi cei din Ierusalim şi se botezau de către el, în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele”.
După ieşirea la propovăduire a lui Iisus Hristos, Sfântul Ioan s-a retras în Galileea şi de acolo vorbea despre Mesia că este Iisus Hristos.
Din Galileea el mustra fărădelegile regelui Iudeii, Irod Antipa, care trăia cu soţia fratelui său, Irodiada. Pentru faptul că aducea în faţa ochilor mulţimii faptele cele rele ale cârmuitorilor ei, Sfântul Ioan a fost încarcerat şi omorât, la cererea Irodiadei şi a fiicei acesteia, Salomeea. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)
Premierul Marcel CIOLACU: „Sfânta sărbătoare a Bobotezei să vă sfințească casele”
Ce să NU faci de Bobotează, pe 6 ianuarie. Tradiții și obiceiuri de Botezul Domnului