Apă infestată cu Clostridium Perfringens, bacteria extrem de periculoasă, în România
Este alertă în România după ce în fluviul Dunărea a fost identificată Clostridium Perfringens, o bacterie extrem de periculoasă.
Bacteria a fost găsită în zona Brăilei, iar autoritățile au evaluat apa potabilă și au explicat că nu există risc pentru populație. Însă, poate exista un risc dacă se consumă pește din Dunăre sau dacă se consumă apă din această zonă.
Prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei, a convocat o şedinţă cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gărzii de Mediu, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila şi Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dunărea Brăila.
”Apa potabilă furnizată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând nici un risc pentru sănătatea populației. Operatorul unic Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator Clostridium Perfringens să nu apară în apa potabilă. Împreună cu specialiștii convocați la această ședință, au fost stabilite și principalele măsuri de strictă necesitate pentru informarea populației, transmise, tot în această seară, Unităților Administrativ Teritoriale riverane Fluviului Dunărea:
– evitarea consumului de apă brută din Fluviul Dunărea;
– evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Fluviul Dunărea;
– în cazul apariției simptomelor specifice – diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim”, a declarat prefectul judeţului Brăila.
Până în prezent nu au fost cazuri de îmbolnări cauzate de infecția cu această bacteria periculoasă, precizează Antena 3.
Ce este bacteria Clostridium Perfringens
Clostridium Perfringens este o bacterie care produce toxine extrem de dăunatoare pentru oameni. Clostridium perfringens şi toxinele sale sunt găsite peste tot în mediul înconjurător.
Oamenii încep să se simtă rău la cel mult 24 de ore după ingerarea bacteriei. Stările sunt asociate cu dureri de stomac şi crampe abdominale, urmate de diaree. Greaţa este, de asemenea, un simptom frecvent. Febra şi vărsăturile nu apar în mod normal, însă nu sunt excluse. Se poate ajunge şi la deces, însă în cazuri extrem de rare.