Apar tot mai multe ÎNȘELĂCIUNI cu vacanțe fictive, în preajma sărbătorilor de iarnă. Ce trebuie să știe turiștii români despre rezervarea concediilor

Publicat: 14 10. 2024, 22:23
Actualizat: 14 10. 2024, 22:27

This browser does not support the video element.

Începe sezonul înșelătoriei, prin metoda „pensiunea-fantomă”. Escrocii publică pe internet oferte pentru sejururi de Crăciun sau Revelion și încasează banii, după care șterg postarea și nu mai sunt de găsit. Polițiștii anchetează chiar acum un astfel de caz.

O ofertă postată pe un site de anunțuri părea trăgătoare: 150 lei pe noapte într-o pensiune de la munte, adică aproape la jumătate față de tarifele de pe piață.

„Cazare, piscină încălzită și un preț tentant pentru un Revelion în Predeal”. Așa sună o ofertă postată recent pe un site de anunțuri. Doar că, în realitate, pensiunea promovată nu există, iar în fotografii apare o unitate turistică din județul Gorj.

Clienții fideli ai pensiunii au anunțat imediat proprietarul că un escroc se folosește de el.

„Noi am anunțat imediat Poliția, dar și pe site-urile de socializare ale locației, despre această acțiune. Respectivul cere avans, iar apoi dispare și creează alte conturi cu aceeași descriere”, a declarat pentru Antena 3 Denisa Zamfira, administrator al pensiunii respective.

Polițiștii au început ancheta și sfătuiesc pe turiști să fie atenți dacă întâlnesc oferte mult sub prețul pieței. Naivii riscă să piardă banii ceruți pentru rezervare, dar și toate fondurile de pe card.

„Infractorii cibernetici se folosesc adesea de oferte irezistibile pentru a atrage victimele și a le fura banii sau informațiile personale”, a declarat pentru sursa citată purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Gorj (IPJ), Miruna Prejbeanu.

Patru din 10 români și-au petrecut Crăciunul și Revelionul departe de casă, anul trecut, iar proprietarii de hoteluri se așteaptă să păstreze proporția și acum. Mulți turiști știu cum să se ferească de escroci.

„Ne stabilim locul unde vrem să ajungem, ne ducem la cu lecția învățată, citim recenzii”, spune unul dintre turiști.

Mihai Olaru, administratorul unei pensiuni, recomandă să se folosească o agenție de turism, pentru că operatorii economici au contracte cu acele agenții.

„Pică, prima dată, în sarcina agențiilor să verifice locațiile, să semneze contract cu acele locații”, a spus acesta.

În urmă cu doi ani, zeci de oameni au fost înșelați de o femeie care a postat pe internet anunțuri de cazare pentru o pensiune din Bușteni. Însă, când ajungeau acolo, turiștii descopereau că locul de cazare nu există. La fel s-a întâmplat și în Bucovina, la Gura Humorului.

Așadar, pentru a nu fi păcălit, nu trimite bani în contul celui care pretinde că este administratorul pensiunii și fără zervări doar pe platformele oficiale.

FOTO – Captură video: Antena 3