În plină criză energetică, tot mai mulți oameni caută să afle care sunt marii consumatori de electricitate din gospodărie. Cu alte cuvinte, vor să știe ce aparat din casă îți dă contorul peste cap.
Dintr-o listă bogată de aparate electrocasnice, unul singur consumă în 60 de minute cât altele într-o săptămână.
Specialiștii în energie sar în ajutorul oamenilor în aceste vremuri și dezvăluie lista aparatelor electrocasnice trecute în categoria consumatori puternici de electricitate.
Luis Juanico, doctor în inginerie nucleară, a efectuat o serie de evaluări economice asupra consumatorilor casnici și a ajuns la concluzia că aparatul la care trebuie avută cea mai mare grijă este cuptorul electric. Acesta folosește o putere de aproximativ 3.000 de wați, dar pe piață sunt și modele care pot ajunge la 10.000 de wați.
Pe locul doi în clasamentul dr. Juanico vine mașina de spălat rufe, iar podiumul este completat de mașina de spălat vase. Ambele aparate folosesc apă încălzită cu ajutorul curentului electric și fiecare poate avea până la 3.000 de wați.
Date fiind aceste informații, specialiștii recomandă a fi evitate orele de vârf ale consumului de energie electrică (13:00 – 17:30 / 19:00 – 22:30).
Cuptorul electric. Un model mic, cu grătar, ajunge la o putere de 3.000 de wați, dar un cuptor electric mare, încorporat în perete, poate atinge și 10.000 de wați.
Mașina de spălat rufe. Consumă în jur de 300 de wați pe ciclul cu apă rece, dar când are nevoie de apă caldă și o încălzește, ajunge la o putere 2.500-3.000 de wați.
Mașina de spălat vase. Pentru că întotdeauna funcționează cu apă caldă, acest aparat electrocasnic are o putere (medie) constantă de până la 3.000 de wați.
Boilerul electric. Un aparat care stă în topul ierarhiei deoarece are o putere de până la 3.000 de wați.
Aerul condiționat. O gospodărie care ține aparatul de aer condiționat pornit pe 24°C consumă 2.000 de wați.
Fierul de călcat. Dr. Juanico atrage atenția că un fier de călcat cu aburi poate ajunge și la 2300 de wați, în funcție de model, de aceea este recomandat a se folosi un fier de călcat mai mic, cum sunt cele portabile, de călătorie, care consumă 800 de wați.
Prăjitorul electric. Cu un consum ce bate undeva spre 2000 de wați, și atât de îndrăgitul „toaster” este un alt „pericol” pentru contorul electric.
Cafetiera și ibricul electric. Ambele încălzesc apa, deci consumă curent electric. Undeva la 900 de wați.
Aparatul de făcut gofre. Un aparat electrocasnic de mici dimensiuni, dar care se „hrănește” cu 800 de wați.
Când vorbim de televizoare, mai toate folosesc în prezent tehnologia LED.
Având în vedere acest aspect, specialiștii spun că un aparat tv consumă 50 sau 60 de wați. Un router WiFi, 6 wați, o lampă cu consum redus de energie, 12, cel mult 15 wați, iar un radio, 10 wați. În schimb, calculatorul de birou (desktop) consumă 100 de wați, de două ori cât un laptop.
Blenderul, centrifuga sau storcătorul de fructe au un consum între 200 și 300 de wați, mai scrie ego.ro.