Pentru a scădea costul factorilor, mai ales cele de la energie electrică, românii au început să facă economie, însă, unele electrocasnice sunt idispensabile și nu ai cum să nu le folosești.
Dar ai idee cât consumă electrocasnicele din casa ta? Mașina de spălat, plita electrică, uscătorul de rufe, aparatul de aer condiționat sau aspiratorul sunt printre cei mai mari consumatori dintr-o locuință.
Dintr-o listă bogată de aparate electrocasnice, unul singur consumă în 60 de minute cât altele într-o săptămână.
Luis Juanico, doctor în inginerie nucleară, a efectuat o serie de evaluări economice asupra consumatorilor casnici și a ajuns la concluzia că aparatul la care trebuie avută cea mai mare grijă este cuptorul electric. Acesta folosește o putere de aproximativ 3.000 de wați, dar pe piață sunt și modele care pot ajunge la 10.000 de wați.
Un model mic, cu grătar, ajunge la o putere de 3.000 de wați, dar un cuptor electric mare, încorporat în perete, poate atinge și 10.000 de wați.
De asemenea, și aparatele de aer condiționat care fac parte din clasa energetică C sau D pot consuma cât 300 de becuri economice și într-un singur minut cât alte aparate în 3 ore. Doar cele care dispun de clasa energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40%.
Dacă ai un aparat din clasa A+ (consumul este de 1,08 kw/h) și plătești 0.8 + 1.08 = 0.86 lei pe oră. Dacă este pornit – în medie 6 ore pe zi – asta înseamnă 6 x 30 = 180 de ore/lună. Așadar, calculul final este de 180 x 0.86 = 154 de lei/lună.