Aparatul electrocasnic care consumă în 60 de secunde cât 6 becuri LED aprinse non-stop o oră întreagă. Mulți români îl au acasă și îl folosesc zilnic

Publicat: 02 04. 2022, 10:16
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

După creșterile uriașe ale facturilor la energia electrică, verificarea fiecărui aparat electrocasnic din casă în ceea ce privește consumul de curent electric.

Unele aparate electrocasnice au un consum mai redus, altele, mai ales cele mai vechi, consumă mai mult, de aceea este recomandat să verificăm ce consum are fiecare aparat și, fie să le schimbăm pe cele mai vechi, fie să le utilizăm în așa manieră încât să optimizăm modul în care le utilizăm.

Ce aparat electrocasnic consumă cât șase becuri

Spre exemplu, unul dintre aparatele electrocasnice care consumă cel mai mult curent electric este cuptorul cu microunde.

În medie, acesta consumă 1.800 W pe oră. Împărțind acest consum la 60, obținem un consum de 30 de W pe minut.

În contextul în care un bec LED consumă doar 5 W pe oră, rezultă că un cuptor cu microunde consumă într-un singur minut cât șase becuri de tip LED într-o oră întreagă.

Sigur, avantajul cuptorului cu microunde este acela că nu este folosit continuu, ci, în principiu, doar câteva minute pe zi, dar consumul este, totuși, unul semnificativ, mai ales în contextul creșterilor mari de prețuri din ultimele luni.

Ce avem de făcut atunci când cumpărăm electrocasnice noi

Aparatul cu cel mai mic consum de curent este cel care se încadrează într-o clasă energetică cu o eficiență superioară. Cei care vor să își reducă factura la curent și să protejeze și planeta trebuie să știe că, grație progreselor tehnologice și a materialelor folosite, ultimele generații de dispozitive și aparate electrocasnice consumă din ce în ce mai puțin, iar trendul este încurajat de politicile „verzi” la nivel european și mondial.

Potrivit Institutului pentru Diversificare și Conservare a Energiei (IDAE) din Spania, aproape 62% din consumul de energie al unei gospodării provine de la aparatele electrocasnice, restul reprezentând iluminatul.

Pentru a ajuta consumatorii să aleagă cele mai bune produse din punct de vedere al consumului energie, autoritățile, în cazul de față europene, au impus producătorilor să atașeze etichete energetice și, mai nou, privind designul energetic, confirm unor standarde comune.

Pe scurt, nu este o noutate în Uniunea Europeană, s-a stabilit din anii 90, dar recent, din 2021, s-a revenit la clasele energetice de la A la G, după ce pe piață apăruseră mai multe clase superioare clase A – până la A+++, care putea duce la confuzii printre consumatori.