Prima pagină » Actualitate » Aparatul electrocasnic care consumă într-un minut cât 8 becuri LED într-o oră. Multe femei din România au așa ceva acasă

Aparatul electrocasnic care consumă într-un minut cât 8 becuri LED într-o oră. Multe femei din România au așa ceva acasă

Aparatul electrocasnic care consumă într-un minut cât 8 becuri LED într-o oră. Multe femei din România au așa ceva acasă

În lipsa aparatelor electrocasnice, orice român s-ar întoarce, fără echivoc, în „evul mediu” al tehnologiei. Nu putem trăi fără aparate precum mașina de spălat rufe, vase, cuptorul cu microunde sau robotul de bucătărie. Unele consumă mai mult, altele mai puțin. Factura la energie electrică poate fi, însă, ceva mai mare, dacă nu suntem atenți exact la consum.

La ce electrocasnice ar trebui să renunțe toți românii pentru a economisi banii la curent? Cel mai mare consumator este, potrivit economielaenergie.ro, banala placă de păr, din „arsenalul” oricărei femei.

Pe lângă electrocasnicele mari, cum ar fi frigiderul, lada frigorifică, boilerul electric sau cuptorul electric, produsele pentru aranjat părul trebuie folosite cu chibzuință.

Becurile „umflă” facturile la curent

Totodată, inclusiv becurile pe care le ținem aprinse în neștire pot „umfla” semnificativ factura la energie.

În esență, românii trebuie să identifice exact marii consumatori de energie din casă, pentru a nu se plânge de factura prea mare la curent.

UE impune producătorilor să atribuie producătorilor lor o etichetă în funcție de eficiența energetică, raportată la preț-consum.

Toate becurile din casă trebuie înlocuite cu becuri LED economice, în secolul 21. Costul unui bec LED este mai mare, dar investiția se amortizează rapid.

Dacă un bec cu LED consumă între 3-20 W, unul normal ajunge să consume 100 W.

Alegem lumina caldă pentru dormitoare și lumina rece pentru bucătărie, living și birou, deoarece este mai puternică. Pentru zona de tranziție din casă, pe unde ne aflăm „în trecere”, putem folosi becuri cu senzori.

Alți consumatori mari sunt cuptorul electric și plita electrică, fierbătorul electric sau prăjitorul de pâine.

Pe de altă parte, consumul crește semnificativ când doamnele folosesc placa de păr, uscătorul de păr sau ondulatorul.

Placa de păr, marele consumator casnic

O placă de păr consumă cât 15 becuri clasice și 300 de becuri LED. Timp de un minut în priză, consumul de energie al plăcii de păr este egal cu 8 ore de funcționare a unui bec LED.

Un alt mare consumator de energie este aparatul de aer condiționat, folosit mai ales vara de către toți românii.

Pentru a economisi energie cu AC-ul, se recomandă folosirea lui la 23-24 de grade, nu la 16-17 grade, o temperatură oricum prea rece, chiar și când este caniculă.

Nu în ultimul rând, frigiderul și mașina de spălat rufe și vase consumă energie electrică. Un mare consumator este și uscătorul de haine, mai ales dacă este clasă mai slabă ca eficiență energetică.

Aparatele electrocasnice trebuie alese cu mare grijă, pentru a fi siguri că, atunci când le folosim, nu vom avea o factură uriașă la curent.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele