Prima pagină » Actualitate » Apel către cetățenii din Harghita. Numărul donatorilor de sânge a scăzut considerabil

Apel către cetățenii din Harghita. Numărul donatorilor de sânge a scăzut considerabil

Apel către cetățenii din Harghita. Numărul donatorilor de sânge a scăzut considerabil

Numărul donatorilor de sânge din judeţul Timiş a scăzut dramatic. Conducerea Centrului de Tranfuzie Sanguină face un apel către cetăţeni

Situație gravă la în judeţul Harghita: numărul donatorilor de sânge a scăzut, iar cererea este din ce în ce mai mare. Conducerea Centrului de Tranfuzie Sanguină face un apel către cetăţeni să doneze sânge

Directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Harghita, dr. Kopacz Ildikó, a declarat joi, pentru AGERPRES, că s-a redus numărul donatorilor, iar cererea de sânge a crescut, situaţie care se înregistrează în toată ţara.

Probabil că a scăzut numărul pacienţilor cu COVID, spitalele încep să funcţioneze cu viteza cu care au fost obişnuite (…) s-au adunat cazurile, şi cancerele şi intervenţiile chirugicale, şi a crescut numărul solicitărilor, care este foarte mare. (…) În toată ţara este cerere, nu prea fac faţă centrele de transfuzii solicitărilor”, a spus dr Kopacz.

În luna ianuarie, numărul donatorilor a scăzut cu 30%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar situația se încă se menține așa.

În luna ianuarie s-au înregistrat 359 de donatori, în vreme ce în ianuarie 2020 un număr de 516 persoane au donat sânge.

Ministerul Sănătății: Vaccinurile anti-COVID-19 disponibile în România permit donarea de sânge imediat după vaccinare

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății, dozele de vaccin împotriva COVID-19 disponibile în România în acest moment, Pfizer BioNTech Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără o perioadă de așteptare.

Donarea de sânge se poate face imediat după vaccinare

Vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în România în acest moment, Pfizer BioNTech Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără a mai fi nevoie de o perioadă de așteptare. Vaccinurile de care dispune România sunt bazate pe tehnologia ARN-ului mesager.

„Molecula de ARN mesager nu prezintă potențial infecțios și este înlăturată din organism odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike care declanșează răspunsul imun. Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a deveni donatori”, transmite sursa citată.

Autor
Alisa Ioana a urmat cursurile în cadrul Facultății de Jurnalism si științele comunicării, secția de comunicare și relații publice. A intrat în presă încă din perioada studenției (anul ... vezi toate articolele

Citește și