Apele Române, după scandalul de la Planșeul Unirii: „Autorizația de construire eliberată de Primăria Sectorului 3 nu a fost emisă la solicitarea ANAR”

Apele Române, după scandalul de la Planșeul Unirii: „Autorizația de construire eliberată de Primăria Sectorului 3 nu a fost emisă la solicitarea ANAR”
Publicat: 16/10/2024, 16:52
Actualizat: 16/10/2024, 17:04

Administrația Națională Apele Române (ANAR) a detaliat, ca răspuns la solicitarea Gândul,  demersurile administratorului Administrația Bazinală de Apă (ABA) privind obligațiile de înregistrare în cartea funciară, solicitând înscrierea în registrele cadastrale strict cu privire la suprafețele de teren din proprietatea sa, competența analizării cererilor revenind exclusiv OCPI București, iar autorizația de construire eliberată de Primăria Sectorului 3 nu a fost emisă la solicitarea instituție.

Oficialii ANAR au explicat traseul înregistrării în cartea funciară a terenurilor din proprietatea instituției, la solicitarea Gândul, după acuzațiile primar general Nicușor Dan.

„Instituția Apele Române este proprietar numai pe albia râului Dâmbovița și numai în subteran, ca atare nu avea dreptul legal sa ceară autorizații de lucrări pentru suprateran.  4 instituții ale statului: Apele Române, OCPI, Primăria Sectorului 4 și Primăria Sectorului 3 s-au prefăcut că nu văd această eroare gravă din documente”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

Răspunsul oficial al Administrația Națională Apele Române (ANAR):

„În temeiul Legii Apelor, administratorul bunurilor din domeniul public al statului, Administrația Națională „Apele Române”- Administrația Bazinală de Apă (ABA) Argeș-Vedea, a înscris provizoriu în data de 29.07.2024, în cartea funciară, dreptul de proprietate al statului român și pe cel de administrare al său pentru a îndeplini astfel obligația de înregistrare cadastrală și funciară a domeniului public administrat.

Bunurile vizate fac parte din Amenajarea Complexă a Râului Dâmbovița, reprezentând suprafețe de teren aparținând albiei minore a râului Dâmbovița, ocupate de construcții hidrotehnice speciale cu nr. MF 106230, cod clasificare 8.03.01 din Anexa nr. 12 la HG nr. 1705/2006, situate în subteran (adică sub planșeul Unirii). Suprafața administrată de ABA Argeș-Vedea în zonă este de 13.362 mp reprezentând suprafețe parțiale aferente a 5 cărți funciare pe UAT sector 3 și o carte funciară pe UAT sector 4. Menționăm faptul că ANAR- ABA Argeș-Vedea a solicitat, cu înștiințarea și acordul Primăriei Municipiului București – Direcția Patrimoniu (înregistrată cu nr.127876/02.02.2024) modificările în cărțile funciare existente în legătură cu înregistrarea provizorie strict a bunurilor aflate în administrare.

Raportat la OUG nr.57/2019 privind Codul Administrativ si Legea nr.107/1996, bunurile administrate de ANAR nu au natura juridică a bunurilor administrate de unitățile administrativ teritoriale.

Admiterea cererilor formulate de ANAR- Administrația Bazinală de Apă (ABA) Argeș-Vedea de către OCPI București, însoțite de extrasele de CF, s-a făcut și comunicat prin încheierile și extrasele de carte funciară. Acestea conțin exclusiv informațiile cu privire la intabularea provizorie a albiei minore a râului Dâmbovița, fără alte date suplimentare cu privire la alt deținător.

Prin acest demers, administratorul ABA Argeș-Vedea si-a îndeplinit obligațiile privind înregistrările în cartea funciară, solicitând înscrierea în registrele cadastrale strict cu privire la bunurile menționate, competența analizării cererilor revenind exclusiv OCPI București.

În ceea ce privește autorizația de construire eliberată de Primăria Sectorului 3, subliniem faptul că aceasta nu a fost emisă la solicitarea ANAR- ABA Argeș-Vedea, ci la cererea Primăriei Sectorului 4.

Protocolul încheiat între ABA Argeș-Vedea și Primăria Sectorului 4, la solicitarea UAT Sector 4 București, s-a realizat în temeiul dispozițiilor art.25 alin.5 din Legea apelor nr 107/1996, cu modificările și completările ulterioare. Scopul acestui Protocol vizează exclusiv utilizarea bunurilor imobile din domeniul public, administrate de Administrația Națională ”Apele Române” prin Adminstrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, în scopul realizării unor investiții de interes și utilitate publică. Protocolul nu privește bunuri aflate in proprietatea si administrarea unor alte entități juridice. În cadrul aceluiași Protocol, încheiat în acord cu conținutul-cadru al Anexei Ordinului nr. 1708/2020, la punctul nr.4  se prevede obligativitatea ca primăriile să solicite și să obțină toate avizele și autorizațiile necesare derulării investiției, precum și  să nu înceapă execuția lucrărilor până la obținerea acestora”, au transmis oficialii ANAR.

CITIȚI ȘI:

SCANDALUL Planșeului Unirii rămâne în aer. Nicușor Dan, supărat și pe poliție. Lucrările la gardurile lui Băluță au fost reluate

Marcel CIOLACU, despre scandalul privind PLANȘEUL UNIRII: Nu a câștigat nimeni. Toată lumea a PIERDUT

Nicușor Dan intră cu buldozerul în gardurile de la PLANȘEUL UNIRII / Doi răniți / Reacția lui Daniel Băluță / Ce spune Poliția Capitalei

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Contre dure între Netanyahu și Macron privind fondarea statului Israel. „Un memento pentru președintele Franței”
Alexia Eram s-a despărțit de Mario Fresh pentru că O ÎNȘELA?! Ipoteza uimitoare care a...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
O femeie a reciclat sticlele adunate de la pelerinii din Iași. Câți bani a reușit...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Donald Trump l-a făcut „gunoi uman” pe Sebastian Stan. Actorul român a răbufnit: „M-am săturat”
„Nu mai am putere”. Cum a supraviețuit bărbatul care a plutit 67 de zile pe...
PRIMELE IMAGINI de la nunta lui Theo Rose cu Anghel Damian Nu o să îți...
Romina Gingașu, soția lui Piero Ferrari, apariție spectaculoasă la un eveniment privat. Cât de bine...
Cum să economiseşti eficient 12.000 de lei în 10 ani
Detalii șocante despre eleva din Călărași moartă din cauza unei provocări: "Poate era obosită"
El este Darius, tânărul baschetbalist răpus de o boală nemiloasă la doar 24 de ani....
S-a renunțat la schimbarea orei. Ce face România la final de octombrie
Inginerii de la RAR au crezut că e o banală Dacia dar au avut o...
Peste 100 de percheziţii la persoane şi instituţii din Suceava, între care Spitalul Rădăuţi
Totul a fost MINCIUNĂ! Marele ADEVĂR despre Columb, aflat abia ACUM
S-a dat ordin de la Comisia Europeană. Noile reguli UE. Toată lumea le respectă
Semnal mai bun la Wi-Fi. Opt trucuri simple
Un caz de meningită meningococică descoperit la școală i-a alertat pe părinții din România. Boala...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
FOTO Nunta lui Theo Rose în imagini. "Așa cum am visat. Simplu și cu sens!"
Acuzații grave împotriva lui Kanye West legate de o petrecere organizată de P. Diddy! Fosta...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Frate.. cum este în Anglia .. te-ai obișnuit să conduci cu...
Arheologii ar fi descoperit originile unei mari legende din mitologia nordică