Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) primeşte cereri de acordare a sprijinului de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi al seminţelor oleaginoase până la data de 26 octombrie 2023, inclusiv.
Printr-un comunicat, APIA anunță că potenţialii beneficiari sunt aşteptaţi la centrele pe a căror rază teritorială a fost depusă cererea unică aferentă anului 2022 în vederea depunerii cererii de acordare a sprijinului de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi al seminţelor oleaginoase.
Sprijinul de urgenţă se acordă pentru suprafeţele determinate în urma controalelor administrative şi/sau la faţa locului aferente cererii de plată unică pe suprafaţă depuse în anul 2022 pentru minimum 1ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb/orz/floarea – soarelui/rapiţă.
„APIA pune la dispoziţia solicitanţilor cereri pretipărite cu suprafeţele determinate în urma controalelor administrative şi la faţa locului aferente fiecarei culturi de porumb/ orz/floarea-soarelui/rapiţă pentru anul 2022; suprafeţele totale exprimate în ha, în cifre întregi fără subdiviziuni, prin trunchiere.
Pentru acordarea sprijinului de urgenţă, solicitanţii trebuie să depună cererea pretipărită pusă la dispoziţie de către APIA însoţită de copia documentului de coordonate bancare – cont bancar activ, numai în situaţia în care acesta a suferit modificări faţă de cel înscris în cererea unică de plată pentru anul 2022. Documentul depus în copie de către beneficiar va purta sintagma «conform cu originalul», va fi datat şi însuşit prin semnătură de către beneficiar”, se arată în comunicatul APIA.
Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepţional exprimat sub formă de grant, se consideră că acesta reprezintă o valoare aferentă unei cantităţi unitare de 78 litri/ha de motorină şi că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulţirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină, explică instituţia de profil.
Valoarea schemei, reprezentând sprijinul unitar excepţional sub formă de grant, este de 2 lei/litru de motorină, pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb/orz/floarea-soarelui/rapiţă.
Producătorii agricoli declaraţi neeligibili pentru plata unică pe suprafaţă şi ajutor naţional tranzitoriu 1 aferente campaniei 2022 care au primit decizie negativă/de respingere nu pot beneficia de prevederile prezentei hotărâri.
Resursele financiare totale sunt de aproximativ 305 milioane de lei şi reprezintă echivalentul sumei de 61,6 milioane de euro stabilit la cursul de schimb de 4,9485 lei pentru 1 euro. O sumă de peste 147 milioane de lei, echivalentul sumei de 29,7 milioane de euro, reprezintă finanţare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) iar aproape 158 milioane de lei, echivalentul sumei de 31,9 milioane de euro, se asigură de la bugetul de stat.
Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023.