Prima pagină » Actualitate » Aplicația care identifică principalele cinci simptome dacă te îmbolnăvești de COVID după ce te-ai vaccinat

Aplicația care identifică principalele cinci simptome dacă te îmbolnăvești de COVID după ce te-ai vaccinat

Aplicația care identifică principalele cinci simptome dacă te îmbolnăvești de COVID după ce te-ai vaccinat
Sursă FOTO: Shutterstock

Aplicația Zoe, utilizată pentru studiul simptomelor de COVID și urmărirea răspândirii virusului în UK, clasifică semnele de infectare cele mai raportate de cei care au primit cel puțin o doză de vaccin. În ordinea frecvenței, acestea sunt: dureri de cap, nas care curge, gât iritat, strănuturi și tuse persistentă.

La cei care au primit și a doua doză de vaccin, simptomele sunt similare, doar că lipsește tusea din top 5, informează presa britanică.

Studiul de la Zoe identifică principalele cinci simptome și la cei nevaccinați: dureri de cap, gât iritat, nas care curge, febră și tuse persistentă.

În prezent, National Health System din UK listează „o tuse nouă și continuă, o febră mare și pierderea sau modificarea gustului și mirosului” drept principalele simptome de COVID.

În studiul Zoe, pierderea mirosului este pe locul al nouălea pe listă, cea ce poate indica schimbări ale simptomelor la noile variante de virus. Studiul React de la Imperial College London enumeră și alte simptome legate de COVID: dureri musculare, frisoane, dureri de cap și pierderea apetitului.

„În general, vedem simptome similare de COVID raportate prin aplicație de persoane care au fost sau nu au fost vaccinate. Dar mai puține simptome au fost raportate într-o scurtă perioadă de timp de cei care au primit deja o doză, sugerând că se fac forme mai ușoare și se însănătoșesc mai repede.”, se arată pe site-ul aplicației Zoe.

Miercuri, Nadhim Zahawi, secretarul de stat responsabil cu campania de vaccinare, a sărbătorit atingerea nivelului de trei cincimi din populația adultă (43.448.680) inoculată cu ambele doze. El a afirmat că 14.000 de vieți au fost până acum salvate de vaccinuri și 44.500 de spitalizări au fost evitate, din care 2.500 în ultimele două săptămâni.

Zahawi a adăugat că este încrezător că guvernul își va atinge obiectivul de vaccinare cu două doze a două treimi din populație până la 19 iulie.

O analiză recentă efectuată de Public Health England evidențiază că vacinurile sunt foarte eficace împotriva spitalizării cu variantă Delta a coronavirusului după două doze. Vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficacitate de 96%, iar Oxford-AstraZeneca de 92%.

Vaccinurile îi protejează pe cei care au primit două doze, dar mai puțin pe cei cu una singură.

Dar miercuri, la o conferință de presă în Downing Street, dr. Mary Ramsay, șefa imunizării la Public Health England, a spus reporterilor că „nu suntem încă siguri” că varianta Delta provoacă semne diferite de infectare.

Citește și