Apocalipsa meteo e aici! Cel puţin 100 de persoane au murit din cauza caniculei, temperaturile ajung la 50 de grade
Apocalipsa meteo e aici! Cel puţin 100 de persoane au murit din cauza caniculei, iar temperaturile ajung și la 50 de grade în Mexic. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătăţii, citat de Reuters.
Peste două treimi dintre decese au survenit în săptămâna 18-24 iunie, restul în săptămâna precedentă, a precizat ministerul într-un raport privind temperaturile extreme. În aceeaşi perioadă a anului trecut a fost înregistrat doar un singur deces legat de căldură.
Aproape toate decesele au fost atribuite unui accident vascular cerebral provocat de căldură, iar câteva au fost cauzate de deshidratare.
Un val de căldură care a durat trei săptămâni în această lună a pus la încercare reţeaua de energie din cauza cererii record, a forţat autorităţile să suspende cursurile în unele zone şi mulţi mexicani s-au sufocat efectiv.
În ultimele zile, temperaturile au scăzut pe măsură ce sezonul ploios a adus precipitaţiile atât de necesare.
Cu toate acestea, în unele oraşe din nord încă se înregistrează temperaturi ridicate. În statul Sonora, oraşul Aconchi a înregistrat miercuri maxime de 49 de grade Celsius, relatează news.ro.
Vara anului 2023 ar putea fi cea mai caldă de până acum
Vara anului 2023 ar putea fi cea mai caldă de până acum spun specialiștii, în condițiile în care fenomenul El Nino s-a întoars.
El Nino face ca vânturile care bat spre vest de-a lungul ecuatorului să încetinească, iar apa caldă să fie împinsă spre est, ceea ce creează temperaturi mai calde la suprafață a oceanului. Apariția acestui fenomen ar putea duce la un nou record de temperatură medie în 2023 sau 2024, relatează Reuters.
Potrivit raportului Copernicus Climate Change Service, anul trecut, cei din sudul Europei au îndurat între 70 și 100 de zile de stres termic, adică temperatura resimțită era de cel puțin 32 de grade Celsius. A fost pentru prima oară când în Marea Britanie s-au înregistrat temperaturi record de peste 40 de grade Celsius. Căldura și lipsa precipitațiilor au afectat mai mult de o treime din continent. De asemenea, 2022 a fost și cel mai secetos an.
”El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau în 2024 reprezintă ceva încă necunoscut, dar eu cred că este mai probabil să se întâmple”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.