Aproape 400 de asigurați ale căror clădiri au fost afectate de inundații au transmis cereri de DESPĂGUBIRE. Cele mai multe au venit din Galați

Publicat: 18 09. 2024, 14:02
Actualizat: 18 09. 2024, 15:12
Colaj foto - Captură video

Ca urmare a inundațiilor de săptămâna trecută din zona Moldovei și a Dobrogei, până în acest moment au fost deja avizate aproape 400 de dosare de daună în baza polițelor de asigurare pentru bunuri și proprietăți, arată o analiză realizată la nivelul companiilor membre ale Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Din informațiile publice, au fost câteva mii de case afectate de ape.

Peste 82% din dosarele de daună au fost deschide în baza asigurărilor de locuințe, diferența reprezentând pagubele înregistrate de companiile care erau protejate de o poliță de asigurare.

Cele mai multe, 64% dintre aceste dosare de daună, au fost doar pentru județul Galați, au transmis asigurătorii din cadrul UNSAR, care dețin peste 90% din piața locală.

Oficialii Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), entitatea care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, formată prin asocierea a 13 societăți de asigurare, transmiseseră de luni mesaje de încurajare asiguraților să depună cât mai rapid notificările pentru a fi despăgubiți, precizând că dispune de toate fondurile necesare pentru a acoperi toate solicitările.

Mobilizare rapidă în vederea constatării daunelor

Potrivit reprezentaților UNSAR, inundațiile se află și în topul riscurilor de care se tem românii atunci când se gândesc la locuințele lor. Astfel, 21% dintre proprietarii de locuințe consideră că inundațiile le-ar putea afecta casele la un moment dat.

„Suntem alături de cei care trec prin momente dificile. Tocmai pentru a veni în sprijinul locuitorilor, companiile de asigurări au arătat o mobilizare rapidă în vederea constatării daunelor – acolo unde existau asigurări încheiate, desigur”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.

Inundațiile, vijeliile și furtunile produse anul trecut au generat despăgubiri duble față de 2022. Astfel, au fost achitate peste 31 milioane lei doar pentru acoperirea pagubelor produse de cele 3 riscuri locuințelor asigurate.

„Deși doar mai puțin de 20% dintre locuințe și companii beneficiază de protecția unei asigurări facultative, despăgubirile plătite cresc de la un an la altul. Nevoia de protecție oferită de polițele de asigurare este mai mult decât evidentă”, a precizat AlinaBărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

Înființată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil, care dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 5,2 milioane EUR în fiecare zi calendaristică.