Aproape jumătate de milion de români rămân fără carnet de conducere în curând. Avertismentele și recomandările DRPCIV
În ultima lună din acest an și primele două din 2023, peste 450.000 de șoferi români vor avea carnetele de conducere expirate. Aceasta reprezintă aproximativ 5% din totalul permiselor emise în toată țara.
Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a stabilit, în urma unei analize efectuate la nivelul instituției, că în perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate administrativă a peste 450.000 de permise de conducere, la nivel național. Este vorba de documente emise în perioada decembrie 2012 – februarie 2013, potrivit unui comunicat al instituției, care a detaliat etapele pentru preschimbarea permiselor.
Conform statisticilor DRPCIV, parcul auto național era format, la 31 decembrie 2021, din 9.661.483 vehicule, de la mopede la tractoare și remorci, dintre care 7.611.039 autoturisme. Din total, în București erau 1.535.310 vehicule, de la mopede la tractoare și remorci, dintre care 1.227.038
La 31 decembrie 2020 erau 8.065.868 de deținători de permise de conducere, potrivit datelor DRPCIV.
- Parc auto: 9.661.483 vehicule
- Autoturisme – național: 7.611.039
- Autoturisme – București: 1.227.038
- Deținători permis auto: 8.298.840
Pașii procedurali
Având în vedere numărul mare de documente care vor necesita preschimbare, reprezentanții DRPCIV fac apel la posesorii de permise de conducere aflați în această situație să solicite preschimbarea permiselor de conducere înainte de expirarea valabilității administrative, parcurgând următorii pași:
- efectuarea programăriilor online pe site-ul www.drpciv.ro,
- achitarea contravalorii permisului de conducere în valoare de 89 lei (prin intermediul CEC, BCR, rețeaua de stații SelfPay, online – ghișeul.ro sau drpciv.ro sectiunea servicii online – plăți, mandat poștal, etc.)
- pregătirea documentelor necesare pentru preschimbarea permisului de conducere (act de identitate valabil – original, fișa medicală, permisul a cărui preschimbare este solicitată, în original, dovada efectuării plății taxei).
- prezentarea la sediu conform programării.
„De asemenea, vă informăm că, prin Ordinul nr. 123 din 5 august 2013 privind condiţiile de eliberare a permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului au fost aduse modificări în ceea ce privește modalitatea de obținere a unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, intervenind obligativitatea depunerii fișei medicale”, potrivit DRPCIV.
Cererea pentru preschimbarea permisului de conducere poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului.Permisul de conducere se livrează, prin serviciul de curierat la Poștei Române, la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cererea de preschimbare (termenul de livrare este cuprins între 5-15 zile). Până la eliberarea noului permis, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile.
După termenul de 15 zile, în cazul în care titularul nu poate fi identificat/găsit la adresa indicată în cerere, permisul de conducere se va ridica, personal, de la serviciul public comunitar în a cărui competență se află acea adresă.
Stadiul emiterii documentelor poate fi urmărit, în timp real, pe site-ul instituției www.drpciv.ro, secțiunea servicii online – emitere permis/emitere certificat.