Aproape toţi gheţarii de pe Terra îşi pierd din masă într-un ritm accelerat, arată un stiudiu. Ritmul în care se topesc gheţarii lumii aproape s-a dublat în 20 de ani şi contribuie mai mult la creşterea nivelului mării decât straturile de gheaţă din Groenlanda sau Antarctica.
Folosind imagini de înaltă rezoluţie capturate de sateliţii NASA între 2000 şi 2019, oamenii de ştiinţă au descoperit că gheţarii, fără cei din Groenlanda şi Antarctica, care au fost excluse din studiu, au pierdut în medie 267 gigatone de gheaţă pe an, relatează The Guardian.
În plus, s-a descoperit că topirea masei gheţarilor s-a accelerat. Gheţarii au pierdut anual 227 de gigatone de gheaţă în perioada 2000-2004, dar aceasta a crescut până la o medie de 298 de gigatone după 2015.
Topirea a avut un impact semnificativ asupra nivelului mării care a crescut cu aproximativ 0,74 milimetri pe an, adică 21% din creşterea globală a nivelului mării observată în această perioadă.
Gheţarii tind să aibă un răspuns mai rapid la schimbările climatice în comparaţie cu straturile de gheaţă din Groenlanda şi Antarctica.
Studiul ar putea umple lacune importante în ceea ce priveşte înţelegerea topirii gheaţii, ducând la predicţii mai exacte, a spus co-autorul studiului Robert McNabb, un om de ştiinţă de la Universitatea Ulster din Marea Britanie.
Gheţari din Alaska, Islanda, Alpi, munţii Pamir şi Himalaya au fost printre cei mai afectaţi de topire, au descoperit cercetătorii. Gheţarii cu comunităţile în apropriere oferă o sursă importantă de apă, iar declinul acestora ar putea duce la deficienţe grave de apă în zona importante din lume.
Ultimele studii privind schimbările climatice arată că nivelul mării va creşte cu mai mult de un metru până în 2100.
Citește și…
2020 a fost unul dintre cei mai fierbinți ani înregistrati, marcat de incendii, secete, inundații și topirea ghețarilor, a declarat luni un raport al Organizației Națiunilor Unite, care l-a determinat pe secretarul general al ONU să spună că lumea este „la limita prăpastiei”.
Într-o „dublă lovitură” a milioanelor afectate de evenimentele climatice extreme, restricțiile de blocare legate de pandemia coronavirusului global au întârziat, de asemenea, asistenta crucială în unele regiuni, se arată în raportul Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).