Aproximativ 3.000 de muncitori filipinezi sărbătoresc CRĂCIUNUL în România. „E foarte importantă existența unei comunități pentru muncitorii străini”

Publicat: 20 12. 2023, 16:00
Actualizat: 20 12. 2023, 19:09
FOTO - caracter ilustrativ

În contextul în care în 2024 va fi aprobat un nou contingent de muncitori străini, aproximativ 3.000 de muncitori din Filipine locuiesc și muncesc în prezent în România și împreună formează una dintre cele mai unite comunități de la noi din țară. Sunt printre primii muncitori străini importați de România și au venit încă de acum aproximativ 15 ani să lucreze la noi în țară în principal ca angajați domestici.

De la celebrele bone filipineze, care sunt apreciate pentru talentul lor în creșterea copiilor, la menajere, grădinari, șoferi și angajați în construcții, cei aproape 3000 de muncitori din Filipine se pregătesc acum de sărbătorirea Crăciunului la noi în țară. Mulți dintre ei au învățat deja să gătească preparatele noastre tradiționale, iar la întâlnirea cu alți membrii ai comunității filipineze din fiecare an, servesc de obicei atât preparate tradițional filipineze, cât și mâncare românească. Asta pentru că există deja familii mixte în comunitatea filipineză.

„Am 45 de ani și locuiesc în România de aproape 13 ani. Lucrez în momentul de față la agenția de recrutare WORK FROM ASIA ca asistent de relații publice și comunicare, așa că interacționez frecvent cu muncitorii din Filipine și implicit cu o mare parte din comunitatea de aici. Parte din jobul meu este să ofer personalului filipinez informații despre regulile și legile din România, iar atunci când îmi solicită ajutorul fac tot posibilul să îi consiliez cât pot de bine”, a declarat Magilyn Albitos, una dintre cele mai apreciate reprezentante ale comunității filipineze din România și totodată cea care a contribuit la venirea în țară a sute de bone și menajere filipineze.

În perioada sărbătorilor, departe de casă și de cei dragi, iar pentru multe dintre filipineze departe chiar și de proprii copii, acești oameni fac tot posibilul să se bucure de timpul liber și să aducă aici, în România, puțin din magia sărbătorilor de acasă, așa că se întâlnesc cu alți conaționali, alături de care se simt ca într-o familie.

„Voi sărbători Crăciunul alături de cercul meu de prieteni de aici. Vom petrece timp împreună, vom găti mâncare asiatică și chiar decora totul în spiritul Crăciunului. Mi-am propus să merg și la biserică și să fac schimb de cadouri cu prietenii. Pentru mine această perioadă aduce multă bunătate și recunoștință față de cei dragi și prieteni”, a completat Magilyn Albitos.

Magilyn Albitos, alături de fiul său

Aducerea forței de muncă din Filipine necesită o procedură foarte complexă, din cauza masurilor de siguranță impuse de guvernul filipinez pentru a-și proteja muncitorii. Acesta este și motivul pentru care există un număr foarte mic de agenții de recrutare specializate în aducerea acestei categorii de forță de muncă. WORK FROM ASIA este una dintre agențiile cele mai experimentate de la noi din țară în importul de personal din Filipine.

„Sunt 14 ani de când avem o colaborare strânsă cu autoritățile filipineze pentru asigurarea importului de forță de muncă din Filipine în România. În prezent, aducerea de muncitori din Filipine este unul proces costisitor, însă în același timp extrem de eficient. Avem o rată foarte mare de clienți mulțumiți în fiecare an, care de cele mai multe ori revin cu noi solicitări de recrutare. Antreprenorii români au înțeles că forța de muncă de calitate costă și că muncitorii din Filipine sunt extrem de bine pregătiți și serioși”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager al agenției de recrutare și plasare a personalului străin WORK FROM ASIA.

Yosef Gavriel Peisakh, General Manager al agenției de recrutare și plasare a personalului străin WORK FROM ASIA

Rouen Reyes are 50 de ani și este unul dintre liderii comunității filipineze din România. În prezent lucrează pentru un producător de mobilă de lux, unde coordonează personalul străin din depozit, asigură instruirea angajaților din Asia și verifica mereu calitatea produselor. vorbește limba română. A venit acum 14 ani și continuă să își sprijine conaționalii veniți să lucreze la noi în țară. Se implică activ în proiectele comunității și îi ajută pe toți cei care îi solicită sprijinul ori de câte ori are ocazia.

Acum, abia așteaptă Crăciunul românesc. Are prieteni români, care la rândul lor sunt căsătoriți cu filipineze, așa că la mesele de Crăciun meniul este mixt. Abia așteaptă să se bucure de pomana porcului, sarmale și cârnați. Cel mai mult ii lipsește familia și sentimentul de a fi cu toții împreună acasă.

„În fiecare an, în luna decembrie, comunitatea de aici se întâlnește pentru petrecerea de Crăciun: cântăm, dansăm și ne bucurăm de mâncarea tradiționala de la noi din țară. Ne bucurăm că suntem împreună. Anul acesta de exemplu vom avea două petreceri de Crăciun. Una va fi organizată sub formă de gală de binefacere, pentru a ne ajuta conaționalii cu grave probleme de sănătate și care au nevoie de bani pentru tratament. La acest eveniment vor fi prezente aproximativ 300 de persoane. Ajută enorm un asemenea eveniment”, a declarat Rouen Reyes.

Pentru că cei 3.000 de filipinezi sunt dispersați în întreaga țară, există permanenta nevoie de a rămâne în contact și de a se susține atunci când este nevoie. Orașele mari au mulți angajați străini și tot acolo a apărut aproape instantaneu inițiativa de a se organiza în comunități locale: ,,Avem comunități în București, Cluj, Brașov și Constanța. Suntem permanent în legătură și încercăm să comunicăm mereu. În mod normal, ne întâlnim duminica cel mai des, în zona Unirii. Dacă veți vedea în parcul de la Unirii duminica mulți filipinezi, să știți că sunt acolo pentru că le e dor de casă și de cei din comunitatea lor de aici. Suntem o comunitate foarte unita atunci când vine vorba sa ne ajutam intre noi”, a explicat Rouen Reyes.

Rouen Reyes (medalion), alături de familie

„Este foarte importantă existența unei comunități pentru muncitorii străini, pentru care dorul de casă și nevoia de relaționare sunt nevoi care pot fi acoperite doar alături de alți conaționali, oameni cu interese și cu apartenență similară. Ca agenție, noi ne-am implicat mereu activ în susținerea acestor întâlniri și mai mult, am comunicat nevoile personalului adus angajatorilor români”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager WORK FROM ASIA.

O agenție de recrutare și plasare a personalului străin, care încă din anul 2010 facilitează importul de forță de muncă din Asia în țară, WORK FROM ASIA soluționează lipsa de personal cu care se confruntă aproape orice tip de business. Printre domeniile cu cele mai mari solicitări de personal se numără: construcţii, agricultură şi zootehnie, confecţiile textile şi Horeca, pentru a menţiona doar câteva dintre acestea.

WORK FROM ASIA asigură forță de muncă din țări precum: Filipine, Indonezia, Vietnam, Nepal, Sri Lanka, Pakistan, India și Bangladesh.

Parte integrantă a grupului de firme ISROM GROUP, WORK FROM ASIA este o agenție de plasare a forței de muncă ale cărei obiective vizează și sprijinirea muncitorilor străini și urmărirea evoluției lor pe teritoriul României, din momentul intrării lor în țară, până la finalizarea contractului de muncă.

FOTO – caracter ilustrativ: Work From Asia