Marți, statul din Golf a executat un cetățean în vârstă de 26 de ani pentru infracțiuni care ar fi fost comise ca minor. Familia lui Mustafa al-Darwish spune că a fost torturat în custodie; activiștii pentru drepturile omului susțin că procesul său nu a fost corect.
Arabia Saudită l-a executat marți pe Mustafa al-Darwish pentru crimele pe care le-a comis în timp ce era încă minor. Execuția a fost confirmată de agenția de presă a statului saudit.
Al-Darwish a fost găsit vinovat de mai multe acuzații, inclusiv întrevederea cu alții implicați în revolte în 2011 și 2012, „participare la rebeliune armată”, „semănat discordie” și complot pentru uciderea forțelor locale de securitate. El a fost arestat în 2015 și condamnat la moarte în martie 2018. Până la sfârșitul lunii mai a acestui an, își epuizase opțiunile de apel legal. Activiștii au avertizat că execuția sa este iminentă și depinde doar de semnătura regelui saudit, potrivit Reuters.
Familia sa din Arabia Saudită a declarat că al-Darwish a participat doar la proteste anti-guvernamentale. Al-Darwish este membru al majorității musulmane marginalizate din Arabia Saudită și au existat proteste anti-guvernamentale regulate în regiunea musulmană șiită Qatif. A existat o perioadă de neliniște mai pronunțată între 2011 și 2012, așa-numitele proteste din primăvara arabă măturând Orientul Mijlociu.
Familia lui Al-Darwish a spus că a fost torturat pentru a mărturisi. Ulterior și-a retras mărturisirea. Familia sa spune, de asemenea, că nu au putut să-l contacteze, iar Amnesty International a susținut că nu i s-a oferit un proces echitabil.
Familia a spus că nu a fost informată cu privire la execuția de marți și a auzit despre aceasta doar prin intermediul mass-media online.
„În urmă cu șase ani, Mustafa a fost arestat împreună cu doi dintre prietenii săi”, se spunea marți într-o declarație emisă de familia al-Darwish. „Polițiștii l-au eliberat fără acuzație, dar i-au confiscat telefonul. Am aflat mai târziu că pe telefon era o fotografie care i-a jignit. Mai târziu ne-au sunat și i-au spus lui Mustafa să vină să-i ridice telefonul, dar în loc să îl dea înapoi, l-au reținut. el … Cum pot executa un băiat din cauza unei fotografii de pe telefonul său? „
O serie de organizații internaționale pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, Human Rights Watch și organizația pentru drepturile legale Reprieve din Marea Britanie, au cerut autorităților saudite să nu-l execute pe Al-Darwish din cauza crimelor pe care le-ar fi putut comite ca minor.
Anul trecut, regele Arabiei Saudite Salman a decretat că infracțiunile comise de minori – adică oricine sub 18 ani – nu vor mai fi pedepsite cu moartea. În schimb, făptuitorul ar fi condamnat la 10 ani de închisoare.
Decretul regal din martie 2020 nu a fost niciodată raportat de mass-media de stat și nici nu a fost publicat în Monitorul Oficial, așa cum ar fi practica normală. Comisia pentru drepturile omului, susținută de stat, a mai declarat în februarie agenției de presă Reuters că interdicția se va aplica doar infracțiunilor mai puțin grave.
„Executarea lui Mustafa al-Darwish arată încă o dată că afirmația Regatului de a elimina pedeapsa capitală pentru infracțiunile din copilărie nu este adevărată”, se spune într-o declarație din Reprieve.
Directorul organizației, Maya Foa, a cerut liderilor europeni să „clarifice că execuțiile pentru infracțiuni din copilărie nu vor fi tolerate”.
„Cruditatea acestei execuții, fără avertisment, pentru crima de aderare la proteste în adolescență, este adevărata față a Arabiei Saudite a lui Mohammed Bin Salman – nu nesfârșitele promisiuni goale de reformă”, Ali al-Dubaisi, care conduce Arabia Saudită europeană Organizația pentru Drepturile Omului sau ESOHR, a spus.
Potrivit datelor ESOHR, din cei 53 de prizonieri care se confruntă în prezent cu posibile condamnări la moarte, patru au fost condamnați pentru infracțiuni comise când erau mai mici de 18 ani.