Prima pagină » Actualitate » ARABII care trăiesc în România vor să fie recunoscuţi oficial ca minoritate, pentru a avea reprezentant în Parlament şi drept garantat la moschei

ARABII care trăiesc în România vor să fie recunoscuţi oficial ca minoritate, pentru a avea reprezentant în Parlament şi drept garantat la moschei

ARABII care trăiesc în România vor să fie recunoscuţi oficial ca minoritate, pentru a avea reprezentant în Parlament şi drept garantat la moschei
Parlamentul a adoptat bugetul pentru 2023. Nicolae Ciucă: „Este un buget realist, echilibrat, care vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei” | VIDEO

Arabii care trăiesc în România vor să fie recunoscuţi oficial ca minoritate, ca să aibă reprezentant în Parlament şi drept garantat la moschei, şcoli şi centre culturale. Demersul a fost început deja de către comunitatea din Timișoara, unde locuiesc peste 10.000 de cetățeni arabi. Ei spun că respectă obligaţiile pe care le au în țara noastră, plătesc taxe şi impozite, dar vor şi drepturi.

Președintele Asociației Siria Liberă din Timișoara i-a transmis prefectului de Timiş doleanţa comunităţii, iar acesta a promis că va face demersuri la Parlament şi Guvern, potrivit observatornews.ro.

Statul recunoaște și garantează persoanelor din minorităților naționale dreptul la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase.

Constituția României garantează minorităţilor naţionale dreptul să îşi păstreze identitatea culturală, lingvistică şi religioasă, tradiţiile şi obiceiurile.

De asemenea, garantează câte un loc în Camera Deputaților pentru partidele și asociațiile culturale ale minorităților etnice care nu adună în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament.

În România trăiesc zeci de mii de cetățeni arabi, mulți având și cetăţenie română. Primii arabi au venit în România în timpul comunismului, la studii, iar mulţi au rămas aici. În ultimii ani li s-au alăturat și refugiații de război, care au venit din Liban, Palestina şi Siria.

Estimările arată că în București locuiesc aproximativ 30.000 de arabi, iar zone importante pentru comunitatea lor sunt – pe lângă Timișoara – Oradea, Cluj-Napoca, Iași şi Craiova.

8 din 10 arabi de la Timişoara au cetăţenie română. Au o şcoală arabă, deschisă acum aproape trei decenii şi peste 100 de absolvenţi pe an.

Până să obţină statutul de minoritate etnică, comunitatea arabă va mai construi o moschee la Timişoara, pentru că cea veche a devenit neîncăpătoare.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și