15% din sirenele testate miercuri, 1 martie, când a avut loc evenimentul „Miercurea Sirenelor”, nu au funcționat, a anunțat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Raed Arafat a anunțat că au fost activate 7.150 de sirene electronice și electrice din totalul celor 7.539 existente la nivel național.
Cu acționare centralizată au fost 3.000 din totalul celor 3.070 existente, iar cu acționare locală 4.150 din totalul celor 4.469 existente.
Mai mult de 1.000 de sirene nu au funcționat.
„Din totalul celor acționate, în cadrul exercițiului, 1.076 nu au fost operabile și se impune verificarea și repararea lor. Asta înseamnă ca procent din cele acționate că 85% au funcționat, 15% necesită reparații, verificări.
La următorul exercițiu să fie testate din nou și să vedem care este starea lor”, a declarat Raed Arafat, citat de Antena3.ro.
Potrivit șefului departamentului, de repararea sirenelor sunt responsabile autoritățile locale pe teritoriul cărora acestea se află.
Echipamentele de avertizare a populaţiei au fost testate miercuri, între orele 10:00 și 11:00.
Așadar, la nivelul întregii țări au sunat sirenele. În timpul simulărilor au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei existente la nivelul comunităţilor.
Semnalul a fost„„alarmă la dezastre”, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Lista adăposturilor de protecție civilă: https://isubif.ro/local/adaposturi-de-protectie-civila/
1. Adăposturi de protecţie civilă special construite
În timp de pace se proiectează şi se execută în subsolurile noilor construcţii adăposturi de protecţie civilă în unele localităţi sau agenţi economici, conform actelor normative în vigoare. Adăposturile de protecţie civilă se execută, de regulă, în subsolul: – construcţiilor industriale şi anexele acestora; – construcţiilor social-culturale, administrative, şcolilor de toate gradele, spitalelor, complexelor, etc. – clădirilor de locuit; – construcţiilor special destinate unităţilor, instituţiilor şi formaţiunilor militare.
2. Adăposturi simple
Ca adăposturi simple pot fi folosite de către populaţie pentru protecţia împotriva atacurilor din aer, subsolurile construcţiilor existente, tranşeele sau bordeiele care se construiesc la ordin. Construcţiile existente care se pot amenaja ca adăposturi simple sunt: subsolurile clădirilor de locuit, social-culturale, administrative, industriale şi comerciale, tunelurile tehnologice vizitabile, galeriile de orice tip, alte construcţii subterane ca: garaje, pasaje, depozite, se arată pe isubif.ro.