Șeful DSU, Raed Arafat, a prezentat marți motivarea Înaltei Curți în cazul unui proces inițial pierdut de DSU în fața Federației Sindicale Ambulanță, acuzând manipulări și tentative de „învrăjbire a personalului din cadrul serviciilor de ambulanță și SMURD, unii împotriva altora”.
„Vin cu noi precizări după ce a apărut și o motivare a Înaltei Curți de Casație și Justiție la dată de 06.05.2022 și care confirmă unele aspecte pe care le-am mai menționat în alte înregistrări.
Vreau că la nivelul serviciilor de ambulanță să se știe că eu că personal, împreună cu colegii mei, apreciem muncă depusă de tot personalul serviciilor de ambulanță și că suntem conștienți că activitatea acestor servicii este una extrem de importantă. De altfel, consider că modul integrat în care acționăm și prin care sistemul a căpătat o putere sporită și o eficientă care ne-a permis să acționăm în cele mai dificile momente, cu toții, împreună, în serviciul populației, este un model de lucru câștigat cu greu și care nu e voie să permitem nimănui să-l distrugă pentru unele interese pe care nici la acest moment nu pot să spun că le-am înțeles pe toate.
În acest scurt film explic o speță prin care am trecut cu Federația Sindicală Ambulanță și care sunt convins că va supără pe unii că o abordez public, însă în același timp această speță explică și unele motive de ce consideră unii că este bine să scape de DSU”, scrie Arafat pe pagina sa de Facebook.
„Motivarea Înaltei Curți vine pentru a confirma ceea ce am zis: că este furtună într-un pahar de apă, că ideea că noi vrem sa preluăm coordonarea asistentei medicale de urgență prin legea ministerului afacerilor interne este falsă, pentru că legile există din 2014. Este foarte ușor să fie atras inclusiv Serviciul de Ambulanță împotriva DSU și să fie folosit pentru dezmembrarea sistemului de urgență”, explică secretarul de stat.
În concluzie, conchide Arafat, „contrar celor afirmate de instanța de fond, nu există nicio dispoziție în actele normative invocate în sentința recurată, care să conducă la raționamentul potrivit căruia pârâtul DSU nu avea competența funcțională care să dispună măsuri de genul celor menționate în actul administrativ contestat. Instanța de control judiciar constată că instanța de fond și-a circumscris greșit analiza demersului judiciar pe normel de drept material, care chiar dacă aveau legătură sub aspectul reglementării cu prezentul cadru, nu aveau aplicabilitate la situația de fapt ce a condus la emiterea actului administrativ a cărui anulare se solicită”, precizează el..