Secretarul de stat în Ministerul de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a tras un semnal de alarmă marți, în cadrul unei videoconferințe cu prefecții și Comitetele Județene pentru Situații de Urgență (CJSU) din județele traversate de fluviul Dunărea. Principalul subiect de discuție a fost creșterea iminentă a debitelor Dunării și necesitatea adoptării măsurilor preventive și de intervenție. În acest context, Arafat a subliniat importanța anticipării și pregătirii din timp pentru a face față riscurilor aduse de viitura așteptată.
„Intrăm în faza de pregătire, înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, la Galați, aici știm că vine viitura și știm că este o situație care trebuie să fim foarte atenți asupra ei și putem anticipa. Ăsta este cel mai important lucru, deci putem anticipa, să ne pregătim și să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorități să fie luat prin surprindere, fiindcă știm că vine viitura”, a declarat Raed Arafat.
Deși reprezentanții Ministerului Mediului au transmis că situația este gestionabilă și că volumul de apă ce va intra nu va crea probleme majore, Arafat a subliniat că pregătirea trebuie să fie maximă. „Cu toate astea, eu insist că pe partea situațiilor de urgență, pregătirea trebuie să fie maximală”, a completat el.
O colaborare strânsă între autoritățile locale și cele de la Apele Române este esențială pentru gestionarea eficientă a situației. În caz de cod portocaliu, Inspectoratele pentru Situații de Urgență vor activa imediat grupele operative și vor colabora cu prefecții pentru a pregăti măsuri urgente, inclusiv planuri de evacuare a populației.
„De acum, înainte de apară vreun cod, undeva, activați toate planurile, vedeți pregătirea pentru evacuare, localitățile care e posibil să se dea ordin de evacuare, de unde se aduc mijloacele”, a transmis Arafat, citat de News.ro.
Pentru a evita surprizele neplăcute și riscurile asociate unei intervenții tardive, șeful DSU a insistat ca autoritățile să acționeze rapid și să nu aștepte până în ultima clipă.
„Dacă știm că viitura vine și există un risc, mai bine evacuăm și revenim, decât să evacuăm când apele se ridică și cresc în zona respectivă.”
Arafat a cerut, de asemenea, pregătirea bărcilor și echipamentelor necesare pentru intervenție, subliniind că mesajele de avertizare RO-Alert trebuie emise în timp util. El a dat exemplul din Galați, unde au fost emise 24 de mesaje de avertizare în doar o zi.
„Să înțelegem că sistemul funcționează, dar când dăm mesajul, să fie clar și trebuie să indice clar populației ce trebuie făcut”, a punctat sursa citată.
Secretarul de stat a mai cerut ca autoritățile să identifice din timp persoanele vulnerabile, cum ar fi cele imobilizate la pat sau cu dizabilități, care ar putea avea nevoie de evacuare anticipată.