Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, se declară îngrijorat de faptul că numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 este pe un trend ascendent, precizând că există date conform cărora tinerii sunt mai afectați de varianta Delta a virusului. Acesta a afirmat că la Spitalul Babeș doi tineri de 30 de ani, fără comorbidităţi, dar nevaccinaţi, au decedat.
„Să spunem că nu ne îngrijorează, clar nu spunem adevărul. Când vezi că încep să crescă, când știi că varianta Delta are un comportament mult mai agresiv pentru că se răspândește mult mai ușor, are un efect mai serios la nivelul copiilor, încă nu știm care este impactul. Ieri vorbeam cu un coleg din SUA și mi-a spus că sunt state în care sunt 500 de copii la terapie intensivă. În România avem doi tineri care au decedat chiar în Spitalul Babeș care la 30 de ani au decedat de COVID și amândoi fără comorbidități dar nevaccinați”, a declarat Raed Arafat, vineri seara la Digi24.
Raed Arafat preconizează că valul patru al pandemiei de COVID-19 va duce la o răspândire mai rapidă a virusului, pe fondul dezinteresului populației de a se vaccina, iar acest lucru poate duce din nou la suprasolicitarea secțiilor de terapie intensivă.
„Arma o avem. Toată lumea este de acord cu un lucru și am fost prezent la o altă televiziune unde a fost prezent un specialist din Israel și a recunoscut că da, sunt mai mulți infectați dar impactul pe terapie intensivă este mult mai limitat datorită vaccinări și faptul că sunt mai mulți vaccinați. La noi ceea ce mă face să fiu mai îngrijorat este faptul că lumea nu s-a înghesuit la vaccinare, decât la început. Avem un procent important nevaccinat, chiar în pofida faptului că avem vaccin și este gratuit și poți să îl accesezi oricând vrei și poți să alegi chiar ce vaccin vrei, asta va duce la două două lucruri: La o răspnâdire mai ușoară pentru că sunt mult nevaccinați și doi, la un impact pe terapie intensivă. Asta este ce ne îngrijorează și totuși sper să nu ajungem acolo, dar asta este o posibilitate pe care noi o luăm în considerare”, a afirmat șeful DSU.
Șeful DSU anunță că din luna septembrie trebuie să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 pe măsură ce oamenii vor termina concediile și își vor relua activitățile.
„Vor veni momente în care se va intensifica mobilitatea, se vor intensifica contactele, unul dintre ele este revenirea din concedii, reluarea activităților, începutul școlilor.
Luna septembrie va fi o lună cu o încărcătură mai mare, ceea ce înseamnă ca este posibil ca în cursul acestei luni o să vedem o continuare a creșterii cazurilor. Ce sperăm să nu vedem este ce s-a văzut la un moment dat în Olanda unde a fost o creștere lentă și după care la 90 de grade a fost curba și au crescut cazurile brusc cu cifre foarte mari, deci totul depinde de noi”, a spus Arafat.
Secretarul de stat atrage atenția celor care refuză să poarte masca de protecție în spațiile închise că riscă să răspândească cu bună știință virusul în comunitate.
„Observam și discutăm cu toată lumea este faptul că lumea nu mai dorește să poartă mască în spațiile închise. Nu le purtăm într-adevăr în spațiile deschise, dar autobuz, în autocar, în tren nu se poate să circuli fără mască nici n ziua de astăzi. Totuși sunt mai mulți și am primit mai multe sesizări și discutăm și cu colegii de la poliție, cu colegii de la transporturi, pentru că dacă cineva îndrăznește să spună altei persoane de ce nu poartă mască, persoana respectivă imediat este apostrofată ca de ce se bagă, dar persoana respectivă vrea să se protejeze”.
Dacă nu respectăm regulile de bază care sunt recomandate la acest moment și care nu sunt așa de complexe și greu de respectat riscăm să avem o situație mai serioasă, dar dacă le respectăm este posibil să ținem situația sub control”, a subliniat șeful DSU.
Întrebat dacă vor urma noi masuri, Arafat neagă acest lucru, însă precizează că dacă incidenta cazurilor va crește, vom reveni la restricțiile care au fost la începutul verii.
„Noi măsuri, nu, dar sunt în legislația actuala în hotărârile de guvern, sunt măsuri clare pe incidențe. Daca se ajunge la o anumită incidență se ajunge invers, adică dacă ajungem la doi la mie, ajungem la situația care a fost înainte de ultimele măsuri de relaxare, dacă ajungem la trei la mie, ajunge la masurile a care eram la 1 iunie. Masurile sunt locale, zonale”.
Întrebat dacă se pune problema obligativității vaccinării pentru anumite sectoare, șeful DSU afirma că: „la acest moment nu se discută de obligativitatea în sensul în care ești obligat să te vaccinezi, dar se poate discuta în sistemul sanitar, dacă nu ești vaccinat, te testezi, asta e normal.
Arafat precizează că în cazul medicilor că nu este normal să ceară testarea pe banii statului, întrucât exista alternativa gratuită, respectiv vaccinarea.
Despre accesul în restaurante sau evenimente, șeful DSU a precizat că la acest moment exista reguli clare care delimitează accesul, iar dacă se dorește ocuparea spațiului peste limita impusă, accesul se va face pe baza certificatului verde sau in urma prezentării unui test negativ.