ARDE Orientul Mijlociu! Petrolier sub pavilion norvegian, lovit de o rachetă de croazieră trasă din Yemen
Un petrolier sub pavilion norvegian a fost lovit de o rachetă „lansată din zona controlată de Houthi în Yemen”, potrivit informațiilor furnizate de Marina SUA.
Nava nu s-a scufundat și, după cum transmite Reuters, n-au fost raportate nici victime.
Incidentul, în apropierea Strâmtorii Bab el-Mandeb
Incidentul s-a produs în Marea Roșie, în largul coastelor Yemenului, nu departe de Strâmtoarea Bab el-Mandeb, care separă Africa de Est de Peninsula Arabică.
Comandamentul central al US Army a declarat că o rachetă de croazieră „lansată dintr-o zonă controlată de Houthi din Yemen” a lovit petrolierul Strinda. Aflat în apropiere, distrugătorul american USS Mason a acordat asistență.
„Toți membrii echipajului sunt nevătămați și în siguranță. Strinda se îndreaptă acum către un port sigur”, a declarat Geir Belsnes, reprezentantul companiei care deține nava.
Petrolierul venea din Malaezia și se îndrepta spre Canalul Suez.
Rebelii houthi nu au revendicat atacul, dar Yahya Saree, purtătorul de cuvânt al organizației, a declarat că un anunț important va veni în curând.
Houthi și „Axa Rezistenței”
De când a izbucnit războiul între Israel și Palestina, la 7 octombrie, rebelii houthi, susţinuţi de Iran, atacă nave israeliene, într-un gest de solidaritate cu rezistența palestiniană, după cum au precizat aceștia.
Sâmbătă, Houthi a anunțat că țintește toate navele care se îndreaptă spre Israel şi au avertizat companiile maritime internaţionale să nu aibă de-a face cu porturile israeliene.
Rebelii houthi fac parte din ceea ce se numește „Axa Rezistenţei”, o alianță condusă de Iran, care vizează ţinte israeliene.
În prima săptămână a lunii decembrie, trei nave comerciale au fost atacate în Marea Roșie, ceea ce a determinat un distrugător al marinei americane să intervină în zonă.
În noiembrie, Houthi a confiscat un cargou deţinut de britanici care avea legături cu o companie israeliană.
Statele Unite şi Marea Britanie au acuzat Iranul pentru rolul său în sprijinirea rebelilor. Teheranul a replicat susținând că aliaţii săi iau deciziile în mod independent.