Arderea frunzelor e interzisă, din acest an, pentru că afectează calitatea aerului! Garda de Mediu a anunțat care sunt amenzile

Publicat: 03 03. 2021, 00:55
Actualizat: 03 03. 2021, 08:24
Incendiu de vegetație / Foto - ilustrativ: Enis Amet, Facebook

Persoanele care își curăță grădinile și apoi incendiază resturile vegetale riscă să fie sancționați contravențional, conform unui act normativ care a intrat în vigoare luna trecută.

Reprezentanții Gărzii de Mediu anunță că arderea frunzelor și a resturilor provenite din curățenia de primăvară afectează calitatea aerului. De aceea, din acest an activitatea este interzisă, iar cei care o practică sunt amendați.

O practică «tradițională» adânc implementată în mentalul colectiv trebuie schimbată rapid. Arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și în general a deșeurilor compostabile este interzisă din data de 20 februarie 2021. Sancțiunile poate nu vor speria (amendă de la 400 lei la 800 lei, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice) dar sănătatea fiecăruia din noi este influențată permanent de calitatea aerului pe care îl respirăm”, au explicat cei de la Garda de Mediu, citați de Mediafax.

Primăvara se înregistrează o depreciere semnificativă a calității aerului

Garda de Mediu Vaslui a făcut măsurători și a constatat că primăvara se înregistrează o depreciere semnificativă a calității aerului din orașul Vaslui.

„Curățenia de primăvară a condus, în perioada 27 martie – 12 aprilie 2020, la o depreciere semnificativă a calității aerului din Municipiul Vaslui, fapt evidențiat de valorile înregistrate la parametrul PM10 (particule cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri)”, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu Vaslui.

Amenzi în valoare de peste 900.000 de lei pentru încălcarea restricțiilor antiepidemice

Polițiștii și jandarmii au aplicat, în cursul zilei de luni, peste 4.900 de amenzi pentru încălcarea restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Mai exact, au fost aplicate 4.932 de sancțiuni în valoare totală de 910.300 de lei, după cum informează Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

DNA, cu ochii pe o „combinație” de 750 de milioane de euro! Are legătură cu plajele de la Marea Neagră

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) sunt cu ochii pe o „combinație” de 750 de milioane de euro, însă precizează că, deocamdată, proiectul de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă specială. Totuși, procurorii anticorupție au în vedere ce se petrece la mare în aceste zile.

Într-un comunicat de presă, DNA susține că nu există nicio intenție de a bloca printr-o anchetă proiectul în valoare de 750 milioane de euro privind extinderea plajelor.

„Această informaţie a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanţa, a unei anchete penale in rem (faţă de suspiciunea comiterii unor fapte de natură penală), în care se verifică legalitatea modului în care autorităţile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic «Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (judeţul Constanţa)», perimetru despre care existau indicii că ar conţine vestigii arheologice”, subliniază procurorii în comunicatul de presă.