Arhiepiscopia Tomisului, după ce DNA a anunţat că ÎPS Teodosie este urmărit penal: Revenim cu informaţii după ce avocaţii vor consulta dosarul
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au transmis, marţi seară, un punct de vedere, după ce DNA a anunţat că Înalt Prea Sfinţitul Teodosie este urmărit penal şi au precizat că atunci când avocaţii vor lua contact cu elementele dosarului, vor reveni cu informaţii noi.
“Aspectele menţionate de către domnii procurori probabil că sunt cele din materialul video apărut în presă. Când avocaţii celor invitaţi astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie vor lua contact cu elementele dosarului, vom putea reveni cu informaţii noi”, au transmis marţi, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, printr-un comunicat de presă.
Ei au precizat că Arhiepiscopia Tomisului a solicitat autorităţilor publice încă din 21 noiembrie să aprecieze dacă fapta pretinsului „intermediar” cade sub incidenţa prevederilor art. 244, 258, 291, 348 sau a altor prevederi din Codul Penal şi să acţioneze în consecinţă.
De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului mai precizat că şi-a rezervat dreptul de a se adresa instanţelor competente pentru examinarea şi eventuala soluţionare a situaţiei şi menţine punctul de vedere privind nevinovăţia ÎPS, Arhiepiscopul Tomisului şi a Consilierului eparhial.
“Regretăm că aceste momente de tensiune (mai mult sau mai puţin artificială) apar în perioadă de post ori în ajunul marilor sărbători, parcă anume pentru a umbri frumuseţea rugăciunii şi a trăirii creştine. Arhiepiscopia Tomisului îşi va continua nestingherită viaţa spirituală, Chiriarhul şi preoţii ei vor intensifica programul de rugăciune iar credincioşii ortodocşi din cuprinsul celei mai vechi eparhii a ţării vor fi pomeniţi în continuare la toate sfintele rânduieli”, a mai precizat Arhiepiscopia Tomisului.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei au mai adăugat că nutresc speranţa că autorităţile îşi vor face datoria.
“Nutrim speranţa că legea va fi împlinită în litera şi în spiritul său, credem cu tărie că autorităţile îşi vor face datoria şi că principiile constituţionale vor fi respectate. Atât Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului cât şi Consilierul eparhial, în calitate de buni cetăţeni, se vor conforma întru totul solicitărilor instituţiilor abilitate”, a mai transmis sursa citată.
Purtătorul de cuvânt al BOR, acuzat că s-a „antepronunțat”
De asemenea, comunicatul menționează că purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române s-a antepronunţat în acest caz şi a încălcat astfel hotărârea Sfântului Sinod.
Reamintim că Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a transmis un mesaj legat de știrea că ÎPS Teodosie este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru cumpărare de influență, după ce a acceptat de la un fals om de afaceri o propunere pentru un comision de 20%.
„Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”, a transmis Vasile Bănescu, reprezentantul Patriarhiei Române (BOR).
Oficialii Arhiepiscopiei Tomisului susțin că Bănescu s-a „antepronunțat”, „încălcând flagrant hotărârea Sfântului Sinod nr. 6106/5 iulie 2023”
“Întrucât purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române s-a antepronunţat , fără consultarea Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului, într-un caz care priveşte exclusiv persoana Chiriarhului şi cea a unui consilier eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, îi reamintim acestuia că, încălcând flagrant hotărârea Sfântului Sinod nr. 6106/5 iulie 2023 care, la punctul 1, prevede că, în funcţie de competenţele proprii în materia punctului de vedere al Bisericii, sunt mai multe paliere de responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română (nivelul eparhial, nivelul mitropolitan, nivelul Patriarhiei Române, Patriarhul României şi Sfântul Sinod), creează impresia greşită că încalcă principiile autonomiei eparhiale, ale disciplinei comunicării publice în Biserica Ortodoxă Română şi, mai presus de toate, prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază orice om, inclusiv un ierarh al Bisericii.
Îi reamintim, totodată, domnului purtător de cuvânt al Patriarhiei Române că autoritatea supremă a Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod, a hotărât că «purtătorii de cuvânt nu pot trimite către presă punctele de vedere personale şi nici nu pot exprima public puncte de vedere personale în probleme referitoare la instituţia pe care o reprezintă» (H.S.S. 6106/5 iulie 2023, punctul 4)”, au mai declarat reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.