Arhitecții cer demisia ministrului Culturii după controversata schimbare a șefului Institutului Patrimoniului. Romașcanu: „Eu am 100% dreptate”

Publicat: 17 02. 2022, 18:55
Actualizat: 17 02. 2022, 18:59
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu / Sursa: Guvernul României

Mai multe organizații ale arhitecților și din domeniul protecției monumentelor au cerut, joi, demisia ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, și peste 3.000 de persoane au semnat, joi, pentru ca Stefan Bâlici să rămână director director la Institutul Național al Patrimoniului, după ce chiar acesta a anunțat, miercuri noapte, că o altă persoană a fost numită la conducerea instituției, de săptămâna viitoare, când mandatul său interimar încetează.

„Solicităm ministrului culturii, Lucian Romașcanu, să revoce decizia de a-l înlocui pe Ștefan Bâlici la conducerea Institutului Național al Patrimoniului (INP). Solicităm ca raportul de activitate al domnului Bâlici să fie re-evaluat de o comisie independența de profesioniști în domeniul conservării patrimoniului”, se arată în petiția intitulată „ Stefan Bâlici să rămână director la Institutul Național al Patrimoniului”, lansată joi și semnată de peste 3.000 de persoane, până la ora publicării articolului.

„De ce este important? Evaluarea corectă și transparentă a oricărui director sau angajat, dar mai ales a conducerii unei instituții a statului de importanța Institutului Național al Patrimoniului, este absolut imperativă pentru a păstra încrederea cetățenilor în guvern. Orice altceva denotă rea voință, lipsă de profesionalism și lipsă de responsabilitate pentru patrimoniul României din partea ministrului Romașcanu”, se arată în document.

Inițiativa a fost anunțată de fundaţia Mihai Eminescu Trust, în contextul unor vii reacții postate pe rețelele de socializare de către mulți actori din domeniul arhitecturii și salvării patrimoniului, pentru susținerea lui Ștefan Bâlici la conducerea instituției. Specialistul a fost titular al acestui post, după câștigarea unui concurs, din 23 decembrie 2016 și până 23 decembrie 2021, de când ocupă funcția interimar, oficial până la organizarea unui nou concurs.

„Domnule ministru, NU DISTRUGEȚI patrimoniul de dragul numirii politice”

Miercuri seara, 16 februarie, el a aflat că a pierdut șansa de a ocupa din nou această funcție, fără să afle oficial de ce, după cum a anunțat într-o postare pe Facebook. „Am aflat în seara aceasta că Ministrul Culturii a numit un nou director general la Institutul Național al Patrimoniului, cu începere din data de 23 februarie, când mandatul meu interimar la conducerea institutului încetează. Nu am alte detalii, nu cunosc nici motivele și nici analizele pe baza cărora este luată această decizie”, a scris Ștefan Bâlici, care a făcut referire la raportul de evaluare a activității, la finalul mandatului. „Acest raport a fost evaluat cu o notă sub 9, ceea ce a permis ministerului să nu inițieze negocierea unui nou mandat. Am contestat evaluarea, ca fiind incorectă și neprocedurală, iar contestația a fost respinsă fără argumente. În aceste condiții ministrul este liber să numească un conducător interimar, până la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director general”, a trasmis Ștefan Bâlici.

Anunțul a declanșat un val de nemulțumiri printre specialiștii din domeniu, printre care și Eugen Vaida, directorul pentru România al The Prince’s Foundation și al Asociației Monumentum, care derulează proiectul Ambulanța pentru Monumente, susținuță în primul rând de Alteța Sa Regală, Prințul Charles de Wales.

„Domnule ministru Lucian N. Romascanu vă solicit DEMISIA din funcția de ministru al Culturii!  Pentru ce? Pentru înlocuirea lui Ștefan Bâlici din funcția de manager al Institutului Național al Patrimoniului Există gafe pardonabile și gafe impardonabile. Când înlocuiești persoana numărul unu din domeniul patrimoniului din România cu o persoană inculpată penal de care n-a auzit nimeni în acestă branșă, demisia este singura cale onorabilă care vă rămâne”, a scris Eugen Vaida. „Domnule ministru, NU DISTRUGEȚI patrimoniul de dragul numirii politice a unei doamne pe nume Oana Zaharia, de care  n-am auzit nici eu nici mulți dintre cei care ne frecăm coatele pe șantierele monumentelor istorice din ONG-uri și din instituții!!!”, a conchis el.

Și Alexandru Gavozdea, preşedinte Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), și-a exprimat punctul de vedere pe Facebook: „Printre multele dezastre ministeriale recente, bifăm azi (încă) unul la Cultură. S-a oficializat eliminarea lui Ştefan Bâlici, managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, uneltită demult şi dezlănţuită procedural în toamna anului trecut prin acordarea unor punctaje ridicole la o „evaluare” a managementului. În ultimii ani, am participat în comisia de evaluare de două ori – am început cu responsabilitate şi le-am încheiat cu nădejde şi liniştea că măcar acolo merg lucrurile spre bine în ţara asta. Nu pot accepta că acea activitate a fost evaluată ca nesatisfăcătoare de către un minister care se târâie în proceduri îmbâcsite şi impotenţă cronică. Competenţa deranjează”.

Și ONG-urile notorii din domeniul salvării patrimoniului s-au alăturat demersului de susținere a actualului director interimar. „Suntem stupefiaţi de înlocuirea din funcţie a domnului arhitect Ştefan Bâlici de la conducerea Institutului Naţional al Patrimoniului, un profesionist dedicat care a susţinut întotdeauna proiectele dificile, a construit neîncetat instrumente, programe şi strategii prin care susţinerea patrimoniului să devină accesibilă în cercuri cât mai largi. Sub conducerea lui Ştefan Bâlici, INP a devenit o instituţie a statului transparentă, dinamică, modernă. Pro Patrimonio se raliază tuturor vocilor din domeniu ce susţin păstrarea în funcţie a domnului Ştefan Bâlici şi demisia ministrului culturii, Lucian Romaşcanu. Instituţiile statului nu vor funcţiona niciodată în slujba interesului public câtă vreme vor fi conduse de oameni fără competenţe profesionale relevante în domeniile pe care le conduc”, a scris și Pro Patrimonio.

„PROTESTĂM față de înlăturarea lui Ştefan Bâlici de la conducerea Institutului Național al Patrimoniului. Este un gest iresponsabil și arbitrar. Patrimoniul din România este în stare de colaps. Evacuarea sistematică din instituțiile statului a experților, profesioniștilor și oamenilor care lucrează cu perseverență și tenacitate pentru INTERESUL PUBLIC ne-a adus în această situație dramatică. Asupra deciziei de revocare a lui Ștefan Bâlici trebuie revenit! O cer experții în domeniul patrimoniului, profesioniștii, arhitecții și restauratorii din România, ONG-urile și societatea civilă”, scris și ARCEN, care adaugă că Ștefan Bâlici a reconstruit Institutul Național al Patrimoniului, o veche sinecură care a devenit o instituție de prestigiu internațional, a luptat până la capăt pentru Roșia Montană în UNESCO, a creat finanțările prin timbrul monumentelor istorice. „Peste 100 de monumente istorice din România au, grație managementului lui, proiectarea gata sau sunt în faza de pregătire pentru execuție: ansamblul Peleș, cetatea Sighișoara, Sarmisegetusa Regia, ș.a. Ștefan Bâlici a luptat pentru multe din cauzele pe care societatea civilă i le-a sesizat, ani de zile, în domeniul protejării patrimoniului. Domnule ministru, reveniți asupra deciziei!”, au scris, printre mulți alții, preprezentanții ARCEN,

Lucian Romașcanu: „Nu poţi să conservi patrimoniul cu nivelul ăsta de elan”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a făcut precizări cu privire la acest caz într-un interviu publicat joi de Agerpres, atunci când a fost întrebat de reporter cum se prezintă situația în prezent, după ce, la sfârşitul anului trecut, a criticat „foarte proasta gestionare” a Programului Naţional de Restaurare coordonat de Institutul Naţional al Patrimoniului, iar directorul INP a semnalat „lipsa personalului şi a finanţării”.

„Dreptatea eu o am. 100% dreptate. Dânsul are parţial dreptate, când îşi prezintă argumentele pentru care nu s-a întâmplat. Eu ştiu un singur lucru: dacă vrei, faci! Nu e uşor să faci la stat, dar trebuie să ai capacitatea managerială să dai viteza grupului aşa cum o doreşti. Există precedente. Institutul Naţional al Patrimoniului pe Programul Naţional de Restaurare a derulat şi 50 de milioane şi 70 de milioane, în condiţii relativ similare de dotare cu personal. Într-adevăr, au nevoie de 5-10 posturi pe partea de achiziţii, dar se putea face şi fără. Eu am lăsat 22 de milioane de lei, când am plecat, pentru PNR (Programul Naţional de Restaurare – n.r.), anul trecut au reuşit să cheltuiască vreun milion şi jumătate-două. Nu poţi să conservi patrimoniul cu nivelul ăsta de elan”, a transmis ministrul Culturii.

„Nu am nimic personal cu domnul Bâlici (dr. arh. Ştefan Bâlici, managerul Institutului Naţional al Patrimoniului – n.r.). Este un om care în felul lui iubeşte ceea ce face, dar, mă rog, îi mulţumesc anticipat – mandatul dumnealui se va termina săptămâna viitoare – pentru tot ceea ce a făcut. Sper să ne sfătuiască pe ceea ce ştie şi în continuare, la INP, dar o să dăm şansa unei noi echipe să vedem dacă putem mişca lucrurile un pic mai…. Nu vă ascund că mă gândesc la o restructurare şi o reformă mult mai profundă care să includă şi Institutul Naţional al Patrimoniului”, a declarat Lucian Romașcanu, în interviul pentru Agerpres.

CV-ul lui Ştefan Bâlici

Ştefan Bâlici a condus Institutul Naţional al Patrimoniului din ianuarie 2016, după ce timp de 10 ani a fost vice-preşedintele şi coordonatorul Asociaţiei „Arhitectură. Restaurare. Arheologie”.

Din 2000 este cadru universitare (acum conferențiar) ăn cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Are un doctorat în Arte Arte Vizuale, Istoria Artei UNArte, în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti şi o specializare în conservarea patrimoniului construit, obţinută la Roma – Italia, la „International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property”.

   Balici Stefan CV by Gandul.info on Scribd