Arhivele fac afaceri cu BANII pensionarilor/ 2800 de lei fără TVA ca să obții adeverința de vechime în muncă, pentru RECALCULARE

Arhivele fac afaceri cu BANII pensionarilor/ 2800 de lei fără TVA ca să obții adeverința de vechime în muncă, pentru RECALCULARE
Problema adeverințelor eliberate de firmele care dețin arhive. Pensionarii, obligați să plătească mii de lei pentru aceste acte / Foto Facebook BNS
Publicat: 20/08/2024, 14:07

Mulți pensionari din România riscă să nu beneficieze de eventualele măriri de pensii, după recalculare, din cauză că tarifele percepute de Arhivele Naționale sunt uriașe, subliniază reprezentanții Blocului Național Sindical. Potrivit informațiilor furnizate de BNS, un pensionar trebuie să achite 2800 de lei, fără TVA, ca să obțină o adeverință de vechime în muncă. Prin urmare, solicită celor de la Arhivele Naționale să organizeze o întâlnire de lucru, în urma căreia să fie stabilite niște tarife accesibile. 

Mai bine de un milion de pensionari, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, nu-și vor putea obține adeverințele de vechime pentru că sunt prea scumpe. Astfel, tariful pentru obținerea unei adeverințe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăși 2.800 lei fără TVA (tarif administrativ fix = 101 lei, tarif cercetare 81 lei /an x 25 ani=2.025 lei, tarif eliberare certificat venituri = 27 lei/an x 25 ani= 675 lei, Total = 2.801 lei fără TVA). Dacă 1 din 5 pensionari ar plăti această sumă medie pentru accesarea documentelor de vechime discutăm la nivel național de o afacere de jumătate de miliard de euro.

Blocul Național Sindical (BNS) lansează un apel public către Arhivele Naționale ale României pentru a iniția de urgență consultări cu operatorii economici autorizați, în vederea stabilirii unor tarife accesibile pentru accesarea serviciile de arhivare destinate pensionarilor din sistemul public de pensii. Reamintim că, începând cu 1 septembrie 2024, va intra în vigoare Legea nr. 360/2023, care le permite pensionarilor recalcularea pensiilor pe baza veniturilor brute realizate de-a lungul activității desfășurate. În acest context, BNS atrage atenția că tarifele actuale, stabilite prin Ordinul nr. 299/2023 al Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, sunt mult prea ridicate și depășesc posibilitățile financiare ale pensionarilor, în special ale celor cu pensii minime sau medii!, reiese din comunicatul celor de la BNS.

Cei mai afectați de aceste tarife sunt pensionarii care câștigă doar pensia minimă socială de 1.283 lei. Peste 1,1 milioane de români vor fi puși într-o situație extrem de dificilă,  din cauza acestor costuri exorbitante. Nu numai că le vor îngreuna accesul la recalcularea pensiilor, dar vor submina și dreptul constituțional al vârstnicilor români la un trai decent, subliniază sindicaliștii.

În plus, conform noilor dispoziții introduse prin Legea nr. 237/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 712 din 22 iulie 2024, competența de a stabili anual limitele maxime ale tarifelor pentru serviciile arhivistice prestate de operatorii economici autorizați revine acum Arhivelor Naționale ale României. Prin urmare, această schimbare legislativă oferă Arhivelor Naționale responsabilitatea directă de a negocia și stabili tarife care să fie echitabile și accesibile, ținând cont de situația social-economică a categoriilor vulnerabile, cum sunt pensionarii.

Blocul Național Sindical cere Arhivelor Naționale prioritizarea acestei probleme și negocierea de noi tarife cu operatorii economici autorizați la un nivel corect. Costurile trebuie să fie adaptate la situația financiară reală a pensionarilor, asigurându-le accesul la serviciile arhivistice necesare.

CITEȘTE ȘI:

Cum sunt protejați pensionarii de tarifele ABUZIVE ale arhivarilor/ Ministrul MUNCII: Prestatorii privați sunt autorizați și controlați de…

Acești pensionari sunt OBLIGAȚI să plătească 3.000 lei pentru a putea ieși la pensie, începând cu 1 septembrie 202

 

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Handbalista Iryna Glibko a murit la doar 34 de ani. Desemnată anul trecut drept cea...
Turiștii din Eforie Nord au crezut că nu văd bine! Cu cât a ajuns să...
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
Chișinăul, implicat în scheme de export de materiale biologice sensibile, acuză un general rus
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Video. Momentul în care un bărbat este înjunghiat de un copil de 13 ani, într-o...
Andra și Cătălin Măruță, în doliu! A murit în urmă cu câteva ore
Recunoşti fetiţa din imagine? Astăzi este una dintre cele mai căutate artiste, însă a avut...
Soluţia găsită de fermieri, după ce oamenii refuză 300 de lei pe zi pentru a...
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
Elevii ar putea avea parte de o nouă zi liberă în 2025, între probele de...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Chinezii au lansat RIVALUL perfect pentru DUSTER: preț, design și putere
Tentativa de asasinare a lui Trump: Cum a decis autorul atacului ca republicanul să fie...
Detalii PIPERATE despre Alain Delon ies ACUM la iveală! „Am știut totul”
Proprietarii de apartamente îi obligă! Cei care stau în chirie au INTERZIS
Pensia unui miliardar, după recalculare. Ce face cu banii de la stat
Ținuta cu care Andreea Bănică a răzvrătit internauții. Toți au crezut că a apărut topless...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
VIDEO Adrian Cuculis, despre relația pe care a avut-o cu mama lui în adolescență și...
Tavi Clonda, despre coșmarul prin care a trecut Gabriela Cristea: "Ea își pierdea speranța, eu...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, în pat tu semeni cu un telefon! Bulă: - “Vibrez”...
Se caută nomazi digitali pentru Extremadura, o regiune aflată la granița dintre Spania și Portugalia