Armata Română s-ar putea dota cu tancuri americane Abrams
Premierul Nicolae Ciucă a primit, la Palatul Victoria, delegația General Dynamics European Land System Romana (GDELS), a anunțat Guvernul.
Șeful Guvernului a declarat că trebuie să întărim industria apărării, iar pentru asta este nevoie de parteneri cu experiență.
S-a discutat despre importanța programului de fabricare a vehiculelor blindate Piranha 5, aflat în derulare, dar și despre eventuala dotare a Armatei Române cu tancuri Abrams, produse de General Dynamics.
„Astfel de tratative nu sunt o noutate, iar discuţiile sunt de ceva vreme. Cel mai probabil, în contextul războiului din Ucraina, acestea s-au accelerat şi după ce s-a ajuns la concluzia că un tanc modern ca Abrams vine cu o forţă puternică de răspuns la o eventuală agresiune armată, dar aduce şi o serioasă forţă de descurajare. Oricum, din punct de vedere tactic, avem nevoie de tancuri moderne. Nu de 400 de bucăţi cum aveam cândva, dar sunt necesare cam 200 de unităţi”, a declarat analistul militar Aurel Cazacu.
Detalii tehnice Abrams
Abrams este un tanc principal de luptă din generația 3, care utilizează o turbină puternică cu gaz, având un blindaj compozit sofisticat.
Depozitarea muniției se face într-un compartiment separat de cel al echipajului, pentru protecția superioară a acestuia.
Tancul de 61,3 tone are o lungime de 9,77 m (inclusiv țeava), lățime de 3,66 m și înălțime de 2,44 m, fiind imbatabil în război.
Printre ultimele lupte la care au participat aceste tancuri moderne se numără cele desfășurate în Războiul din Golf. De asemenea, tancurile Abrams au desfășurat operațiuni militare și în Afganistan, scrie Adevărul.ro.
Ministrul Apărării: ”Armata română ar putea să facă față la orice agresiune”
Vasile Dîncu a stârnit recent comentarii, după ce a declarat că, alături de NATO, România ar putea face față unei eventuale agresiuni a Rusiei.
„Armata Română face parte din NATO. Aşa cum vedeţi, pe teritoriul României şi flancul estic a fost echilibrat foarte mult şi în partea de sud, aşa cum era partea de nord, Marea Neagră este egala Mării Baltice în acest moment. Avem în acest moment o responsabilitate comună şi Armata Română, ca parte a NATO, alături de aliaţi, ar putea să facă faţă la orice agresiune”, a spus Vasile Dîncu.