Armata română va cumpăra 1.059 de blindate ușoare ce vor fi folosite inclusiv pentru intervenții în afara țării
MApN va cumpăra 1.059 de blindate ușoare care să intre în dotările Armatei pentru intervenții în interiorul și exteriorul țării, potrivit unui proiect de HG postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.
3,7 miliarde lei vor fi cheltuite pentru aceste achiziții care sunt necesare, spun reprezentanții Armatei, „având în vedere mediul de securitate internațional precum și diversitatea situațiilor în care este posibil să se intervină cu trupe”.
Achiziția va fi de tip offset, adică modelul de blindat va veni de la o firmă externă, însă fabricarea, integrarea și mentenanța ar urma să se facă local, în industria de apărare. Nu sunt avansate procente, așadar nu știm care este gradul de offset, adică ce sume vor rămâne firmelor românești.
Ce știm este că achiziția se va întinde pe cinci ani și că toate blindatele trebuie trebuie să fie compatibile NATO, așadar este de presupus că modelul selectat va fi cel produs de o țară NATO Din numărul total de vehicule, 881 vor fi direcționate către Forțele Terestre, 22 către Forțele Aeriene, 16 către Forțele Navale, 49 vor reveni Comandamentului Logistic Întrunit, 40 merg la Statul Major al Apărării/Conducere Strategică, iar 51 vor ajunge la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale. Actori majori în producția de blindate ar fi Germania, Italia , SUA, mai puțin Franța.
„Având în vedere evoluțiile în mediul de securitate internațional, precum și diversitatea situațiilor în care este posibil ca Armata României să intervină cu trupe, atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia, se impune dotarea structurilor din sistemul național de apărare cu Autovehicule tactice blindate de tip ușor performante, care să ofere capabilități sporite, specifice atât războiului clasic, cât și războiului neconvențional”, se arată în nota de fundamentare.
1059 de blindate vor fi cumpărate, într-un interval de cinci ani. Vor fi achiziționate următoarele variante de configurație: autovehicul tactic blindat de tip ușor – varianta de bază (transpot personal), autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare, autovehicul tactic blindat de tip ușor cu turelă telecomandată, autovehicul tactic blindat de tip ușor destinat transportului echipei antiblindate dotată cu instalații portabile de lansare a rachetelor tip SPIKE Long Range, autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat pentru tractare aruncător cal. 120 mm, autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat cu aruncător cal. 81 mm, autovehicul tactic blindat de tip ușor – pentru cercetare CBRN, autovehicul tactic blindat de tip ușor – pentru cercetare geniu, autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru evacuare răniți MEDEVAC.
Autovehiculele blindate vor intra în dotarea Statului Major al Forțelor Terestre (881 produse), Statului Major al Forțelor Aeriene (22), Statului Major al Forțelor Navale (16), Comandamentului Logistic Întrunit (49), Statului Major al Apărării/ Conducere Strategică (40), Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale (51).
„Pentru realizarea capabilităţii ATBTU, constituie interes esenţial de securitate pentru statul român constituirea/consolidarea/realizarea pe teritoriul naţional de capacităţi de fabricaţie, integrare, testare şi mentenanţă in domeniul militar pentru ATBTU, pentru asigurarea securităţii aprovizionării, pe timp de pace, dar mai ales pe timp de criză şi război, in vederea fabricării echipamentelor optoelectronice, sistemului de avertizare şi reacţie impotriva dispozitivelor de vizare/dirijare asociate sistemelor de lovire ale inamicului, carcasei blindată, sistemelor de armament, sistemului de protecţie impotriva incendiilor, şasiului, scaunelor, parbrizelor şi geamurilor blindate, cablajelor electrice, sistemului de comunicaţii şi informatică şi suitei de aplicaţii software de comandă control, a integrării finale şi testării ATBTU, precum şi a realizării mentenanţei de nivel complex pe durata ciclului de viaţă al ATBTU”, se mai arată în nota de fundamentare întocmită de MApN.
MApN cere „realizarea la nivelul operatorilor economici din industria națională de apărare a liniei de fabricație pentru fabricarea ATBTU în România, astfel că, începând cu produsul nr.279, fabricarea ATBTU să se facă pe această linie de fabricație”.
Procedura de achiziție prevede o serie de cerințe, inclusiv unele referitoare la capacitatea tehnică și profesională a ofertanților. Astfel, candidatul trebuie să demonstreze că a livrat produse similare ATBTU către forțe armate din cel puțin două state membre NATO.