Pe măsură ce tensiunea de la granița cu Ucraina este din ce în ce mai accentuată, Rusia desfășoară exerciții militare în Belarus și nu numai, iar în noaptea de 18 spre 19 februarie o astfel de aplicație a avut loc chiar în Republica Moldova, în regiunea controlată de regimul de la Tiraspol.
Alături de militari ruși, trupele separatiste din Transnistria au efectuat exerciții nocturne de luptă, oficiali de la Tiraspol precizând că manevrele militare nu fuseseră planificate.
Un astfel de exercițiu militar, declanșat în plină criză ”Rusia vs. Ucraina”, nu este de natură a ”liniști” situația, ba chiar din contră, afirmă cei care urmăresc fiecare demers militar al Rusiei în această perioadă în care Occidentul – prin vocile oficialilor NATO, SUA sau ai Marii Britanii -, afirmă că o invazie în Ucraina a Rusiei nu este doar probabilă, ci și inevitabilă.
Noaptea, ”vizibilitatea limitată a câmpului țintă a îngreunat tragerea în direct”, au precizat autoritățile autoproclamate din Transnistria.
”Jocurile de război” fac parte din pregătirea militară a oricărei armate, având loc la diferite intervale de timp, numai că – de data aceasta – desfășurarea unui astfel de exercițiu în Transnistria dă naștere unor alte întrebări care încă nu-și primesc răspunsul. Moscova ”mută” pe mai multe direcții și ține Ucraina sub o amenințare pe trei flancuri, iar în acest scenariu intră, acum, și Republica Moldova, cu atât mai mult cu cât președintele Maia Sandu a declarat, în repetate rânduri, că republica de peste Prut a ales ”calea europeană”.
Tragerile cu mitraliere ale vehiculelor blindate de transport de trupe și arme de calibru mic au fost efectuate cu muniție trasoare, s-a mai transmis de către oficialii regimului de la Tiraspol. La diferite distanțe, au fost lovite ”vehiculele blindate” și ”grupul de infanterie” al inamicului simulat, potrivit deschide.md.
Scopul tragerilor de noapte a fost ca, comandanții unităților și subordonații acestora să dobândească experiență în comandă și control și trageri de luptă în condiții de vizibilitate limitată.
Există ”intenții bune”, a spus Maia Sandu – referindu-se la o eventuală întâlnire cu Vladimir Putin -, însă nu și ”progres”. Iar o întâlnire la nivel înalt între cei doi președinți nu poate fi antamată în absența unor puncte de vedere convergente referitoare la anumite subiecte.
Președintele Republicii Moldova și-a manifestat optimismul în legătură cu subiectul ”Cobasna”, acolo unde partea rusă ar manifesta ”deschidere” față de lichidarea stocurilor de muniție.
”Așa cum am spus și noi, o asemenea vizită își are rostul atunci când avem suficient progres pe un subiect sau două. Dar, deocamdată avem doar intenții bune, dar nu progres. Cred că există o șansă pe subiectul ce ține de lichidarea munițiilor de la Cobasna unde este multă deschidere și pe celelalte probleme”, a declarat Maia Sandu la emisiunea ”Cutia Neagră” de la TV8
Citește și: