Soldații și civilii ucraineni se confruntă cu bombele cu fragmentație lansate de ruși. Deși folosirea lor împotriva populației civile este interzisă, soldații lui Vladimir Putin folosesc din plin astfel de proiectile care împrăștie în toate direcțiile mii de fragmente metalice.
Rănile provocate de bombele cu fragmentație sunt cumplite. Doi tineri ucraineni au ajuns la spital și sunt dovada vie a acestui atac.
Dmitro, un tânăr în stare de șoc, este grav rănit: șrapnelul i-a străpuns corpul și organele în mai multe locuri, după ce rușii au bombardat casa sa din Harkov.
Orfanul de 19 ani a fost evacuat cu trenul și adus în cel mai mare spital din vestul Ucrainei, unde a fost operat de urgență.
Medicul lui Dmitro spune că nu a mai văzut așa ceva. Dmitro face parte din șirul de pacienți care sunt evacuați de pe linia frontului și ajung la Liov cu astfel de trenuri speciale.
Aceeași călătorie riscantă a fost urmată și de micuța Sofia, care a plecat din Mikolaiv, orașul din sudul Ucrainei.
Fetița de 9 ani a ieșit de la ATI și se recuperează după ce un șrapnel de 1 cm i-a pătruns în creier în timp ce mergea spre casă, transmite digi24.ro.
Organizațiile pentru drepturile omului și ambasadorul Ucrainei în Statele Unite au acuzat Rusia că îi atacă pe ucraineni cu bombe cu dispersie și bombe cu vid.
Amnesty International și Human Rights Watch au spus că forțele ruse par să fi folosit muniții cu dispersie interzise pe scară largă, Amnesty acuzându-le că au atacat o grădiniță din nord-estul Ucrainei, în timp ce civilii erau adăpostiți în interior, notează Reuters.
Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, a declarat reporterilor, după întâlnirea cu membrii Congresului SUA, că Rusia a folosit o armă termobarică, cunoscută sub numele de bombă cu vid, în invadarea țării sale.