ARTA străveche, venită în Europa la începutul secolului al XVIII-lea, care încă atrage colecționari dispuși să plătească cu mii de euro

Publicat: 23 09. 2024, 09:18
Sursa foto: Profimedia images

În acest weekend, Iașiul a fost gazda unui eveniment deosebit: festivalul internațional al flașnetarilor. Cu instrumente muzicale vechi de secole și o tradiție adusă din Europa, flașnetele au încântat publicul cu sunetele lor de odinioară.

Flașnetarii din întreaga lume s-au reunit în acest weekend la Iași, în cadrul unui festival dedicat acestui instrument mecanic cu o istorie fascinantă.

Flașnetele, frumos decorate și încărcate de povești din trecut, au atras privirile curioșilor și au stârnit admirația publicului pentru sunetele lor jucăușe și nostalgice, care au răsunat pe holurile Palatului Culturii.

Marian Berbunschi, un flașnetar din Iași, explică pasiunea care îl motivează să păstreze vie tradiția flașnetei:

„Pasiunea e de a aduce o viaţă puţin mai lungă lucrurilor vechi, antichităţilor”.

Flașneta sa, veche de aproximativ 70 de ani, este considerată relativ nouă, având în vedere că astfel de instrumente au apărut în Europa la începutul secolului al XVIII-lea.

Flașnetele, adevărate piese de colecție

Instrumentele prezentate la festival nu au fost doar surse de muzică, ci și adevărate piese de colecție, multe dintre ele fiind vechi de sute de ani.

Flașnetele mai vechi, care au o istorie bogată, pot ajunge să valoreze câteva mii de euro. Astfel de exemplare rare sunt adesea vânate de pasionați de antichități, dispuși să plătească sume mari pentru a deține o parte din această moștenire culturală.

„Este un eveniment care promovează muzica mecanică. Doreşte să renască această tradiţie a flaşnetei care, în ţările europene, se desfăşoară la fel ca şi la noi, o dată la doi ani”, spune Monica Nănescu, organizatoarea evenimentului, potrivit Observatornews.ro.

Anul acesta, la Iași s-au adunat flașnetari din 9 țări, inclusiv Franța, Germania, Cehia și Slovenia, oferind participanților ocazia de a explora varietatea și istoria flașnetelor din diverse culturi europene.