Prima pagină » Actualitate » Artmark, licitație de Artă Contemporană + secțiune caritabilă dedicată Asociației Help Autism. Cu ce sumă a fost adjudecat uleiul pe pânză ”Lumea ca teatru”, tablou semnat de pictorul Ștefan Câlția

Artmark, licitație de Artă Contemporană + secțiune caritabilă dedicată Asociației Help Autism. Cu ce sumă a fost adjudecat uleiul pe pânză ”Lumea ca teatru”, tablou semnat de pictorul Ștefan Câlția

Artmark, licitație de Artă Contemporană + secțiune caritabilă dedicată Asociației Help Autism. Cu ce sumă a fost adjudecat uleiul pe pânză ”Lumea ca teatru”, tablou semnat de pictorul Ștefan Câlția

Casa de licitații Artmark a organizat o licitație de artă contemporană care a avut și o secțiune cu totul specială, caritabilă, dedicată Asociației Help Autism.

Licitația s-a desfășurat pe data de 17 mai, iar printre obiectele aduse în atenția iubitorilor de frumos și a colecționarilor s-au regăsit și tablouri aparținând pictorului contemporan Ștefan Câlția, adjudecate pentru sume de zeci de mii de euro.

Licitația de artă contemporană a oferit celor prezenți 182 de loturi, iar secțiunea caritabilă a atras, la rândul său atenția, sumele strânse fiind destinate ajutorării celor care, din păcate, suferă de autism.

Experiențe inedite alături de Anna Lesko, Andi Moisescu, Delia sau chef Cătălin Scărlătescu. Nu a lipsit nici tricoul Dinamo Kiev, semnat de Mircea Lucescu

Au fost adjudecate, printre altele, în urma unei ”lupte” acerbe desfășurate pe parcursul licitației organizate de Artmark, obiecte cu totul deosebite, dar și viitoare experiențe de neuitat.

  • Tricoul oficial al echipei Dinamo Kiev, multipla campioană a Ucrainei, semnat de antrenorul Mircea Lucescu, cel care antrena echipa Dinamo Kiev chiar în momentul izbucnirii războiului din Ucraina. Mircea Lucescu a trăit la Kiev în primele zile ale conflictului, iar tricoul scos la licitație s-a adjudecat pentru suma de 2.000 de euro.
  • O piesă vestimentară unică, care va fi creată de celebrul designer Cătălin Botezatu chiar pentru cel care a licitat și a câștigat – 4.000 de euro.
  • Un prânz în oraș, în compania cunoscutei și frumoasei cântărețe Anna Lesko, prezență spectaculoasă pe scenă și nu numai – 1.300 de euro.
  • Experiența inedită de a face parte din echipajul lui Cabral Ibacka de regată pe velierul Tiago, fiind format din amatori entuziaști, navigatori cu experiență, dar și amatori îndrăgostiți de sailing – 5.000 de euro.
  • Realizatorul și prezentatorul TV Andi Moisescu – un pachet pentru două persoane entry VIP (două zile din cinci) la a opta ediție Electric Castle, festival consacrat, ce se desfășoară între 13-17 iulie, pe domeniul Bánffy din Bonțida și la care participă aproximativ 250 de artiști din toate zonele muzicale și 30.000 de fani – 3.000 de euro.
  • O experiență gastronomică fabuloasă, adunată într-un curs de gătit predat chiar de chef Cătălin Scărlătescu – 2.000 de euro.
  • Privilegiul de a pătrunde în culisele unui mare concert și de a trăi o experiență originală, marca Delia – 2.000 de euro.

Licitația de Artă Contemporană – Felix Aftene, Georges Mazilu, Corneliu Baba, Alexandru Țipoia, Constantin Piliuță

Licitația de artă contemporană organizată de Artmark a oferit colecționarilor piese de o valoare indiscutabilă.

Tabloul ”Primăvara” – ulei pe pânză 121 x 150 cm semnat și datat central jos, cu verde, ”Felix Aftene, (20)22” – a fost adjudecat cu 15.000 de euro.

Felix Aftene – ”Primăvara”

”Le rêveur”, aparținând lui Georges Mazilu – acrilic pe pânză 46 x 38 cm semnat stânga jos, cu albastru, ”Mazilu” – a fost adjudecat pentru 8.000 de euro. 

Georges Mazilu – ”Le rêveur”

Un alt tablou semnat de Georges Mazilu, ”Le marionnettiste”acrilic pe pânză 46 x 38 cm semnat stânga jos, cu albastru, ”Mazilu” – a fost adjudecat pentru 7.250 de euro.

Georges Mazilu – ”Le marionnettiste”

”Blocuri noi (Toledo) [1963]”, semnat de Corneliu Baba, gânditor al penelului și magistral prin simplitate și coerență – ulei pe pânză 65 x 65 cm semnat, datat și notat dreapta jos, cu negru, ”Baba, (19)63, T” -, a fost adjudecat pentru 28.000 de euro.

Opera, provenind din colecția privată Victoria și Vasile Parizescu, a făcut parte din expoziția ”Peisajul din pictura românească” – Muzeul Național Cotroceni, București, 2002.

Corneliu Baba – ”Blocuri noi (Toledo) [1963]”

”Hommage à Picasso [1970]”, semnat Alexandru Țipoia – ulei pe pânză 1. 145 x 64.5 (cele două panouri laterale); 2. 155 x 130 cm semnat dreapta jos, cu verde, pe panoul central, ”Al. Țipoia”; semnat dreapta jos, cu oranj, pe cele două panouri verticale, ”Al. Țipoia” – a fost adjudecat pentru suma de 25.000 de euro. 

Coleg de generație cu Ciucurencu, Baba și Țuculescu, Alexandru Țipoia reprezintă unul dintre clasicii moderni ai secolului al XX-lea, remarcându-se în domenii diverse precum: pictura, grafica, gravura, ceramica, mozaicul sau tapiseria.

Alexandru Țipoia – ”Hommage à Picasso [1970]”

”Primăvara” ulei pe pfl 65 x 70 cm semnat și datat dreapta jos, cu negru, ”C. Piliuță, (19)96” – a fost adjudecat pentru 5.000 de euro.

Constantin Piliuță – ”Primăvara”

”Lumea ca teatru” și ”Fata cu papagal”, semnate Ștefan Câlția, piesele de rezistență

În cadrul licitației de Artă Contemporană organizată, pe 17 mai, de Casa de Licitații Artmark, tablourile semnate de pictorul Ștefan Câlția au constituit ”piese de rezistență”.

Astfel, ”Fata cu papagal”ulei pe pânză 100 x 105 cm semnat și datat dreapta jos, cu galben, în monogramă, ”Câlția, 2015” -, estimată la 20.000 – 35.000 de euro, a fost adjudecat cu 49.000 de euro.

Ștefan Câlția – ”Fata cu papagal”

”Vedeta” licitației de artă contemporană a fost, însă, ”Lumea ca teatru”ulei pe pânză 150 x 220 cm semnat și datat lateral stânga, cu alb, ”Câlția, (1)999” -, estimat la 35.000 – 55.000 de euro și adjudecat pentru 75.000 de euro.

Ștefan Câlția – ”Lumea ca teatru”

În opera lui Ștefan Câlția, funcția personajului este crucială. Personajele concentrează principalele semnificații ale imaginii plastice, potențând sensul său de fabulă.

Costumația personajelor amintește de cortegiile carnavalești, accentul picând pe caracterul ludic și oniric al scenei. Există două tipuri iconografice: pe de o parte, personajele umane, cu figurile lor hieratice asemenea unor îngeri pământeni, respectiv personajul animal, întruchipat prin motivul peștelui. Motivul peștelui nu este doar unul din cele mai frecvente din creația maestrului, ci și unul din primele simboluri ale umanității, folosit în cele mai diverse combinații.

“În compozițiile lui Ștefan Câlția, simbolismul peștelui se apropie mai mult de interpretările date acestui motiv de câțiva artiști moderni, în special din aria expresionismului german: Max Beckmann, Paul Klee, Marc Chagall. În opera acestora, imaginea carnavalului, a jocului păpușăresc a avut loc de frunte, iar peștele are semnificații magic-mistice, un punct de întâlnire între viață și moarte”

Amelia Pavel

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și