Prima pagină » Actualitate » Asasinarea lui Oleg Horjan | Vicepreședintele Parlamentului R. Moldova contrazice informațiile Tiraspolului: ”Presupusul criminal nu se afla în țară”

Asasinarea lui Oleg Horjan | Vicepreședintele Parlamentului R. Moldova contrazice informațiile Tiraspolului: ”Presupusul criminal nu se afla în țară”

Asasinarea lui Oleg Horjan | Vicepreședintele Parlamentului R. Moldova contrazice informațiile Tiraspolului: ”Presupusul criminal nu se afla în țară”

Răsturnare de situație în cazul asasinării activistului moldovean Oleg Horjan. Mihai Popșoi – vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova – contrazice autoritățile de la Tiraspol și precizează că Alexandru Duminică, bărbatul prezentat drept principalul suspect în acest dosar de autoritățile de la Tiraspol, nu se afla în țară la momentul comiterii crimei.

Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldovenească Nistreană a anunțat – mai multe detalii AICI – că activistul Oleg Horjan, lider al opoziției din Transnistria, ar fi fost ucis de trei sau patru persoane, în locuința sa, iar una dintre acesta l-ar fi cunoscut în închisoare și ar fi păstrat legătura cu el.

A fost publicată, de altfel, și fotografia lui Alexandru Duminică, originar din Dubăsari, iar autoritățile de la Tiraspol au transmis că doresc să colaboreze cu Poliția Republicii Moldova pentru prinderea presupusului criminal.

După asasinarea lui Oleg Horjan, atât autoritățile de la Chișinău, cât și cele de la Tiraspol au declanșat anchete paralele. (alte informații AICI)

”Noi ne dorim ca instituțiile responsabile să investigheze cazul lui Oleg Horjan și să îi tragă la răspundere pe acei care se fac vinovați. Avem încredere că autoritățile Republicii Moldova vor depune tot efortul pentru ca această crimă să fie elucidată. În acest moment se investighează mai multe ipoteze”

Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova 

”Trebuie să fim critici, să examinăm sub un unghi critic toate informațiile care parvin din cealaltă parte”

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova a participat la ședința Comisiei parlamentare speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, în cadrul audierilor fiind invitați reprezentanți ai instituțiilor de resort pentru a examina toate circumstanțele asasinării lui Oleg Horjan și măsurile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova.

Mihai Popșoi a confirmat, potrivit moldova1.md, că Alexandru Duminică, suspectul prezentat de autoritățile de la Tiraspol, ”nu se afla în țară la momentul crimei”. Potrivit autorităților de la Tiraspol, Alexandru Duminică l-ar fi sunat pe Oleg Horjan cu doar câteva minute înainte crimei.

Discuțiile s-au axat pe acest caz extrem de tragic, când un cetățean al Republicii Moldova, domnul Horjan, o figură cu o anumită notorietate atât în stânga Nistrului, cât și în dreapta, a ajuns să fie omorât cu o asemenea cruzime.

Au fost oferite informațiile de care au dispus autoritățile în acest moment. Mai multe detalii nu vă pot oferi, procesul penal este în derulare. O eventuală audiere repetată va avea loc atunci când vor exista premise și informații noi. Trebuie să fim critici, să examinăm sub un unghi critic toate informațiile care parvin din cealaltă parte”, a declarat Mihai Popșoi.

Informația că dumnealui (n.red. – Alexandru Duminică, prezentat de autoritățile de la Tiraspol drept principalul suspect) nu se afla în afara țării în acea perioadă se confirmă, dumnealui nu era în Republica Moldova, nici în dreapta, nici în stânga Nistrului. Insistența cu care se promovează anumite versiuni trebuie să ne dea de bănuit într-o anumită măsură, ori în asemenea caz e bine să avem deschiderea spre mai multe versiuni și să le investigăm în egală măsură”

Mihai Popșoi

Deputat: ”Credibilitate zero, structuri ilegale”

Oazu Nantoi – deputat al Partidului de Acțiune și Solidaritate (PAS) – a declarat că lipsa de acces direct pe malul stâng al Nistrului nu înseamnă că dispare responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă cu cetățenii Republicii Moldova.

”Credibilitate zero, structuri ilegale (n.red. – referitor la așa-zisa Republică Moldovenească Nistreană) și aici noi ne aflăm într-o situație dificilă, căci noi nu avem acces direct pe malul stâng, dar oricum asta nu ne scutește de responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă cu cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în stânga Nistrului”, a spus deputatul, potrivit sursei citate mai sus.

Activistul Oleg Horjan a fost deputat de opoziție în sovietul suprem de la Tiraspol. El a fost condamnat și condamnat la închisoare de regimul de la Tiraspol în perioada 2018 – 2022, după ce a organizat un protest care nu ar fi fost autorizat.

Horjan a fost găsit mort, în propria locuință, în data de 17 iulie 2023. Bărbatul ar fi fost înjunghiat de mai multe ori, iar versiunea oficială a poliției din Transnistria este că Oleg Horjan a fost victima unui jaf care a degenerat.

”Toate instituțiile de forță din Republica Moldova s-au autosesizat. La rândul nostru, suntem într-o comunicare permanentă și cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa. Misiunea locală, Comisia Unificată de Control de asemenea au făcut un demers în sensul posibilității efectuării unor investigații pe linia Comisiei, care implică toate organele de forță din Republica Moldova, întrucât tragedia s-a produs pe teritoriul zonei de securitate. Este însă foarte important ca și cei de la Tiraspol să fie cooperanți și să dorească să găsim acest adevăr”

Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare

Sursa foto – Mihai Popșoi / Facebook


Citește și:

Alexandru Petrescu, despre Clotilde Armand și conducerea ”eșuată” a Sectorului 1: ”Nu contenește să mă surprindă și să mă indigneze deopotrivă”

Vadim Ostanin, fost colaborator al lui Navalnîi, condamnat la 9 ani de închisoare pentru ”extremism”. Memorial: ”Este prizonier politic”

Cine este principalul suspect în dosarul asasinării activistului Oleg Horjan: ”S-au cunoscut în închisoare și au păstrat legătura”

EXCLUSIV | Au plătit pentru îngrijire, au primit tortură și înfometare. Anchetă pentru înșelarea familiilor bătrânilor din ”azilele groazei”

Marea Britanie ridică sancțiunile impuse magnatului rus Oleg Tinkoff, aflat în exil: ”Am fost cel mai liberal om de afaceri din Rusia”

EXCLUSIV| Un al doilea Parchet știa de patru luni de azilele groazei. Cum s-a plimbat de la Corpul de control la procurori prima plângere către Ciucă

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și