Asistenții sociali ai oficiului de tineret din orașul german Essen au fost condamnați, recent, de magistrații Curții de Apel Alba Iulia, la plata unor despăgubiri după ce un adolescent deosebit de periculos pe care l-au trimis în plasament la o familie din România a comis un omor și o tentativă de omor. Băiatul, care este satanist și neonazist, a filmat faptele și a postat imaginile pe un grup de Telegram inițiat de liderii unei secte satanice din Germania.
Nino Hauser avea 11 sau 12 ani când asistenții sociali din orașul german Essen au ajuns la concluzia că este un copil problemă care nu poate fi recuperat. Acesta fusese internat la psihiatrie și dat în plasament mai multor familii germane, însă nu s-a putut adapta. Ca urmare, pentru că legislația din România nu reglementează clar, la acea vreme, luarea în plasament a copiilor din alte țări, s-a decis ca micul Nino să fie trimis la o familie din orașul sibian Dumbrăveni.
„Autorităţile din Germania au arătat că minorul (inculpatul) Hauser Nino Luciano, în vârstă de 11 ani şi 11 luni la acea dată, era cunoscut Agenției Germane de Asistență Socială pentru Copii şi Tineret al orașului Essen încă de la naşterea sa cu probleme de adaptabilitate în familiile la care fusese anterior plasat în Germania.
Rezultă din cerere că la minor s-au evidențiat tendințe agresive în joacă încă de la o vârstă fragedă, însă o dată cu intrarea la şcoală în 2010, problemele nu au încetat să apară, existând frecvente escaladări cu un comportament ameninţător şi deviant.
În 2011 (inculpatul a fost internat pentru prima dată la o secție de psihiatrie pentru copii și tineret, după care a urmat un plasament staţionar în cadrul Sprijinului pentru Tineret, într-un grup rezidențial intensiv curativ, însă măsura s-a încheiat în 2013, întrucât nu s-a putut realiza oferta privind pe Nino Luciano”, potrivit motivării deciziei judecătorilor de la Tribunalul Sibiu care în 8 august 2023 l-au condamnat pentru omor și tentativă de omor, la 14 ani într-un centru de detenție, pedeapsă primită când încă era minor.
După 2013, au urmat numeroase măsuri şi nenumărate schimbări de instituţii găsite de Serviciul pentru Tineret, însă nu s-a reuşit o stabilizare durabilă, ”motiv pentru care s-a concluzionat că pe plan local serviciile oferite nu au şanse de succes şi că plasamentul minorului pe o durată nedeterminată la familia Șaitiș din oraş Dumbrăveni ar servi foarte bine nevoilor lui Nino Luciano”, menționează judecătorii.
Mama lui, o consumatoare de droguri, nu s-a opus, iar băiatul a ajuns, prin intermediul unei asociații care colabora cu autoritatea pentru protecția copilului din Germania, în casa soților Petre și Gabriela Șaitiș.
Din motivarea instanței reiese că cei doi soți români urmau să primească 65 de euro pe zi, sumă majorată ulterior la 75 de euro, bani din care trebuiau să-i asigure copilului problemă traiul zilnic și bani de buzunar. Pentru asociația Ensemble GmbH, care l-a ”exportat” în România pe Nino Hauser, afacerea a fost una profitabilă, în condițiile în care organizația încasa de la statul german 400 de euro pe zi, bani din care vira către familia care îl avea în grijă numai 75 de euro.
Nino Hauser era vizitat în România, o dată pe an, de un reprezentant al asociației germane, care trebuia să constate dacă acesta este în regulă din toate punctele de vedere. Niciodată nu au existat obiecțiuni, cu toate că adolescentul avea un comportament violent și obișnuia să deseneze pe pereții casei simboluri sataniste. Cu ocazia vizitelor în România, asistentul social german l-ar fi dus pe Nino Hauser la vânătoare, unde l-ar fi pus să se uite cum sunt spintecate și jupuite animalele împușcate.
Totodată, minorul era vizitat, o dată la trei luni, și de asistenții sociali ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu, însă nu au fost sesizate elemente care să ridice semne de întrebare. Specialiștii ar fi ajuns la aceste concluzii în contextul în care tânărul ajunsese plin de tatuaje cu simboluri naziste și sataniste.
De fapt, adolescentul Hauser începuse să adere, în mediul on-line, la diverse grupări cu caracter rasist, satanist și nazist, folosind diverse nickname-uri, printre care „Voices”, „Tobbz”, „Necrohunt”, „Hvrtcore” și „KKetamine”, iar pentru a fi apreciat şi pentru a oferi conţinut cu un grad mare de violenţă în cadrul grupurilor on-line din care făcea parte, a decis să omoare o persoană în vârstă.
„Conform propriei declaraţii, dată pe parcursul procesului penal, ca să poată accede la aceste grupări, trebuia să bată pe cineva grav, să-l ucidă sau să incendieze pe cineva; putea obţine o poziţie mai avansată în grup şi dacă ar fi produs bombe, arme sau droguri, însă conform declarației sale de la instanță, fiind minor, îi era mai greu de realizat aceste lucruri”, au mai arătat judecătorii care l-au condamnat.
Ca urmare, la data de 30 martie 2022, la scurtă vreme după ce primise vizita asistentului social din Germania, care notase că l-a găsit în regulă, Nino Hauser s-a hotărât să omoare o persoană în vârstă. Acesta s-a urcat în tren și a mers până la Mediaș, unde a început să caute o victimă potrivită.
A ales un bărbat în vârstă de 82 de ani, pe care, după ce a pornit camera de filmat a telefonului mobil, l-a împins pe scări de la o distanță de un metru. După ce a căzut, băiatul a scos un cuțit de vânătoare și l-a tăiat pe față, după care i-a tăiat și venele de la încheietura mâinii drepte.
„Ulterior, după comiterea faptei, inculpatul a purtat diverse discuţii pe aplicaţia Telegram, sub pseudonimul «Necrohunt», discuţii în care se lăuda că a omorât un bătrân şi că a făcut acest lucru pentru că-i place şi pentru că faptele de această natură comise împotriva oamenilor în vârstă sunt mai ușor de săvârşit, autorităţile fiind superficiale în astfel de situaţii”, a mai menționat instanța.
Încadrată ca tentativă de omor, fapta a rămas cu autor necunoscut. Ca urmare, două săptămâni mai târziu adolescentul a plecat din nou la Mediaș. De această dată căuta o persoană de etnie romă, pentru că dorea să posteze imaginile pe grupul neonazist, unde spera să ajungă în topul celor mai respectați dintre membri.
În acest context, în dimineața zilei de 12 aprilie 2022, Nino Hauser a coborât din tren și a plecat pe jos să caute o zonă puțin circulată, numai bună pentru comiterea unei crime. Avea la el un spray lacrimogen cu piper, cuțitul de vânătoare cu teacă din piele, o pereche de mănuși și telefonul mobil pe care urma să-l folosească pentru a filma omorul.
Pe drum, acesta a tăiat cauciucul unei mașini parcate pe strada Tineretului, după care, timp de două ore, a pândit o victima pe gustul lui. La un moment dat, acesta a observat un om fără adăpost pe care l-a ademenit cu o bancnotă de un leu și l-a făcut să-l urmeze. Pentru că omul a fost suspicios, Nino Hauser a mai scos un leu. Bărbatul a observat că puștiul pregătea spray-ul și a început să strige după Poliție, motiv pentru care criminalul s-a speriat și a fugit.
La puțin timp, Hauser a văzut o femeie în vârstă (74 de ani) și a decis s-o omoare după ce a presupus, fără niciun fel de argument, că este evreică.
„Având telefonul asupra sa şi fiind într-un apel on-line în timp real, acesta a început să înregistreze video, după care a abordat-o pe victimă şi imediat după ce aceasta s-a întors către el, i-a dat cu spray cu piper în zona feței, după care a lovit-o cu piciorul în zona picioarelor şi a doborât-o la pământ. A scos cuțitul marca «Knife» pe care-l avea asupra sa şi a început să o secționeze în zona gâtului”, se mai arată în motivarea instanței.
Tânărul a revenit la Dumbrăveni, unde s-a comportat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. După câteva ore, acesta a fost ridicat de polițiști și dus la audieri, unde și-a recunoscut faptele, cu lux de amănunte. De altfel, el postase și imagini de la crimă pe grupul de pe Telegram, iar fapta sângeroasă îl ajutase să intre în top zece membri.
Magistrații Curții de Apel Alba Iulia l-au condamnat, definitiv, în acest an, pe Nino Hauser la 14 ani într-un centru de detenție. Judecătorii au mai decis ca mama naturală din Germania, soții Petre și Gabriela Șaitiș, care l-au avut în grijă, și Oficiul de Tineret Essen – Jugendamt Abteilung Soziale Dienste Bezirksstelle să plătească, în solidar, daune morale în valoare de peste 500.000 de euro, bani care au fost acordați celor doi copii ai bătrânei ucise de Nino Hauser și unui nepot al acesteia.
La scurt timp după condamnarea definitivă, Oficiul de Tineret Essen a încercat să scape de obligația de plată, printr-un recurs în casație formulat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii ICCJ au respins marți acțiunea autorității din Germania, considerând că este inadmisibilă.
CITEȘTE ȘI: