Asociația Accept, după decizia Greciei, APEL la statul român să iasă de pe „lista rușinoasă” a țărilor care nu oferă protecție familiilor LGBTQIA+
Asociația Accept, prima și cea mai mare organizație neguvernamentală de drepturile omului din România care apără drepturile persoanelor LGBTQIA+, aplaudă decizia Parlamentului elen de legalizare a căsătoriilor între persoane de același sex și își exprimă speranța că aleșii de la București vor urma exemplul omologilor de la Atena și nu vor lăsa România la coada Europei, cu atât mai mult cu cât există decizie definitivă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în acest sens.
„Căsătoriile între persoanele de același sex au devenit o realitate în Grecia! Legea adoptată joi de către Parlamentul de la Atena recunoaște egalitatea între familii și marchează o victorie importantă pentru drepturile omului! Aplaudăm această decizie istorică și așteptăm și din partea statului român un semn că nu-și dorește să mai rămână pe lista rușinoasă a celor 5 țări membre UE care nu oferă nicio formă de protecție familiilor LGBTQIA+”, au transmis, vineri, reprezentații organizației, pe pagina de Facebook, care au scris „Felicitări” în greacă pe fundalului steagului reprezentativ.
Asociația Accept, organizație care apără și promovează drepturile LGBTQIA+ (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender, queer, intersex, asexuale) la nivel național, este cea care a depus la CEDO plângerea împotriva statului român, în numele a 21 de cupluri LGBT, prin care autoritățile române sunt acuzate de încălcarea dreptului la respectarea vieții private și de familie în dosarul „Buhuceanu și alții vs. România”, și a câștigat definitiv, după ce Guvernul a contestat decizia curții de la Strasbourg.
„E de remarcat curajul politicienilor parlamentari din Grecia”
Florin Buhuceanu, cel care a dat numele deciziei istorice de la CEDO, a apreciat curajul politicienilor greci, pe care l-ar vrea replicat în România.
„E de remarcat curajul politicienilor parlamentari din Grecia, care, în majoritatea lor (exceptând comuniștii), au susținut căsătoria pentru toți, protejând astfel familia în toată diversitatea ei. Cu toată opoziția sa, Biserica Ortodoxă din Grecia nu s-a opus căsătoriei civile formată între persoane de același sex, asta ar fi depășit mandatul său rezumat la căsătoria religioasă efectuată in biserică”, a declarat Florin Buhuceanu, co-președinte Asociației Accept, pentru Gândul.
„Sperăm că, și în România, partidele politice neafiliate Rusiei și poziției ei anti-LGBT și Biserica Ortodoxă vor avea înțelepciunea să nu atace persoanele LGBTI și familiile lor în campania electorală din 2024. Politicienii au obligația de a respecta Constituția României care protejează familia în toate formele, inclusiv decizia CCR în cazul Coman, și de a pune în aplicare hotărârile definitive ale Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul Coman și Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul Buhuceanu-Ciobotaru și celorlalte 20 de familii prin modificarea legii interne pentru a elimina discriminarea prin lege. E timpul ca familiile formate din persoane de același sex și cele heterosexuale care trăiesc în afara căsătoriei să primească în țara noastră protecția juridică și recunoașterea socială de care au nevoie”, a declarat Florin Buhuceanu.
Statul român, obligat de CEDO să asigure protecție familiilor formate din persoane de același sex
Ministerul Afacerilor Externe a comunicat oficial, în 27 august, într-un răspuns la solicitarea Gândul, că statul român a atacat la camera superioară decizia istorică din 23 mai a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care obligă România să recunoască prin lege și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex care vor să devină oficial o familie.
Un complet format din cinci judecători de la Marea Camera a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, după termenul de trei luni, pe 25 septembrie, să declare inadmisibilă cererea de retrimitere a Guvernului de la București cu privire la hotărârea istorică din 23 mai din primă instanță, care obligă România să recunoască prin lege și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex care vor să devină oficial o familie.
„Decizia României de a contesta încălcarea dreptului la viața de familie sesizată de CEDO în cazul nostru, caz colectiv reunind 21 de familii gay, a fost una rușinoasă și nefondată. A sosit timpul ca statul român să ofere protecție juridică tuturor familiilor, nu doar a celor căsătorite”, a declarat pentru Gândul Florin Buhuceanu, cel care a dat numele deciziei istorice de la CEDO.
Florin Buhuceanu și partenerul lui de viață de peste opt ani, Victor Ciobotaru, și-au spus povestea la GÂNDUL EXCLUSIV și au explicat de ce au ales să se numere printre cele 21 de cupluri LGBT care s-au adresat Curții de la Strasbourg. După cinci ani, ei au câștigat, în primă cameră, în cauza „Buhuceanu și alții vs. România”, în care au cerut să aibă drepturi egale cu orice cetățean care vrea să își întemeieze o familie și care are protecția statului.