Bucureştiul şi-a diminuat semnificativ contribuţia la PIB-ul României, de la 37% în 2019 la 29,8% în 2022, ajungând la un nivel similar anului 2010, pe fondul blocajului administrativ local şi al incertitudinii privind dezvoltarea urbanistică, potrivit unei analize realizată de Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România (AREI).
Astfel, situaţiile financiare depuse la ANAF de companiile care activează în construcţii şi tranzacţii imobiliare indică o scădere abruptă a încasărilor la buget, care au revenit anul trecut la recordul negativ minim din 2010.
În opinia AREI, situația a fost determinată de incertitudinea şi lipsa de predictibilitate generate de blocajul instituţional din Capitală, care au dus la exodul multor companii internaţionale şi reducerea operaţiunilor celor existente.
„Au apărut noi provocări legate de autorizarea unui cadru de lucru contextual, mai ales în Bucureşti, care este din ce în ce mai neclar, lipsit de stabilitate şi de previzibilitate. În lumina celor de mai sus, dar mai ales în actualul context fiscal-bugetar, exprimăm speranţa unor actualizări ale politicilor publice, menite a tempera această tendinţă negativă”, a comentat Dennis Selinas, Preşedintele Consiliului Director AREI, potrivit Ziarul Financiar.
Veniturile companiilor din construcţii şi tranzacţii imobiliare active în Bucureşti au încetinit la un alt minim istoric, de doar 5%, pe parcursul anului 2022, un sfert faţă de dinamica din cele mai mari 10 judeţe din aceleaşi sectoare, a căror medie este de 18%.
Profitul net al aceloraşi firme respectă trendul negativ, avansul din Bucureşti fiind de numai 6%, faţă de media judeţelor mari ale ţării, a căror creştere medie este de 22%. Această contractare a beneficiilor se reflectă direct şi proporţional în impozitele datorate şi plătite bugetelor locale şi bugetului central.
Avansul investiţiilor realizate pe parcursul anului 2022 în Bucureşti de către companiile active în constructii şi imobiliare a reprezentat doar 8% din baza de active, sub media de 21% înregistrată de companiile din cele mai mari 10 judeţe din sectoarele analizate.
Potrivi AREI, Construcţiile şi Tranzacţiile Imobiliare au contribuit cel mai mult la revenirea economiei la nivel naţional după impactul Covid-19 şi al războiului din Ucraina (+103.207 job-uri suplimentare, +87 mld. lei venituri, +70 mld. lei solduri active fixe, +62 mld. lei capitaluri proprii). De asemenea, contributia celor două sectoare la formarea PIB este semnificativă (14-16% în ultimii 10 ani şi 18,5% în 2022).
În prezent, principala vulnerabilitate a pietei de profil este dimensiunea redusă în contextul unui grad de îndatorare foarte ridicat (aproape 70%) şi al scăderii numărului de autorizaţii de construcţii emise (8 din 10 companii sunt expuse riscului de insolvenţă).